Спорт

Вимблдонова стриктна правила за руске и белоруске тенисере

Организатори Вимблдона донели су одредбе и услове под којима ће руским и белоруским тенисерима бити дозвољено учешће на трећем гренд слему сезоне
Вимблдонова стриктна правила за руске и белоруске тенисереGetty © Pool

Челници такмичења били су јасни у томе да уколико се тенисери и тенисерке не придржавају правила, биће елиминисани.

Тенисери и тенисерке из Русије и Белорусије неће смети да истичу било какав вид националних застава, симбола, грбова, нити ће на било који начин смети да изражавају подршку војној операцији у Украјини, као ни Владимиру Путину или Александру Лукашенку.

"Не смеју да носе нити да буду виђени са било чим што садржи слику, симбол, заставу, амблем или било шта што може да буде схваћено као подршка рата или подршка руског или белоруског режима. Играчи такође не смеју да добијају новац од државе или компанија које су контролисане од стране санкционисаних индивидуалаца. Неће бити изузетка", преноси Би-Би-Си.

Од играча је затражено да прекину било какав вид сарадње са компанијама из својих земаља, посебно спонзорима.

"Све ово мораће да се поштује за време трајања турнира. Разлог додатног пооштравања правила била је руска тенисерка Вероника Кудерметова која је спонзорисана од стране нафтне компаније 'Татњефт' која је под санкцијама Европске уније".

Такође, неће бити дозвољено ни ношење дреса било ког руског или белоруског клуба унутар комплекса "Олд Ингланд клуба".

Пример организаторима за ово правило била је Анастасија Потапова која је у Индијан Велсу носила дрес Спартака из Москве.

Ова правила важиће и за све тренере, навијаче и посетиоце комплекса у Лондону, пођеднако као и за играче.

image