Спорт

Србија званично без Јокића, Калинића и Мицића на Мундобаскету!

Кошаркашка репрезентација Србије биће веома ослабљена на предстојећем Мундобаскету јер се очекује да највеће звезде тима не буду на располагању селектору
Србија званично без Јокића, Калинића и Мицића на Мундобаскету!Getty © Zhong Zhi / Stringer

Светислав Пешић, селектор кошаркаша Србије, објавио је шири списак за Светско првенство у Јапану, Индонезији и Филипинима на којем нема Николе Јокића и још неколико звучних имена.

"Са припремама почињемо 28. јула, ове дане до почетка званичног тренинга, да тако кажем, желимо да искористимо да се видимо, да обавимо све активности и обавезе према нашим спонзорима, да извршимо сва могућа тестирања, здравствене прегледе, да се играчи који се налазе под притиском повреда, дуге сезоне... То већина и ради, да могу да буду добро припремљени", рекао је Пешић који се претходно захвалио присутним новинарима и посебно играчима који су учествовали у квалификацијама.

Списак Србије: Алекса Аврамовић, Душан Беслаћ, Богдан Богдановић, Дејан Давидовац, Огњен Добрић, Марко Гудурић, Огњен Јарамаз, Никола Јовић, Стефан Јовић, Вања Маринковић, Никола Милутинов, Немања Недовић, Филип Петрушев, Алексеј Покушевски, Алекса Раданов, Душан Ристић, Ален Смаилагић, Бориша Симанић, Никола Топић, Урош Трифуновић.

"Са Јокићем је обављено неколико разговора и то је био најбољи разговор. Истрошио се, не само физички, него и психички после освајања НБА лиге и није спреман да преузме одговорност онако како се од њега очекује."

Пешић је дуго оклевао са објављивањем списка и на крају је потврђено да на списку, поред Јокића, неће бити Василија Мицића и Николе Калинића.

"Мицић? Дуго смо разговарали са њим, он је замолио да ове године прескочи, имао је тешку сезону, са пуно повреда... Потписао је нови уговор, обновио је повреду рамена, налази се под терапијама... Његово стање није добро и не можемо да рачунамо на њега."

Нови капитен репрезентације је Богдан Богдановић, који је присуствује конференцији за медије, заједно са председником Кошаркашког савеза Србије Предрагом Даниловићем.

"Хвала свима што сте дошли у овом броју да нас подржите. Част је да вам се обратим као капитен. Знам који су људи били пре нас и надам се да ћу бити добар капитен", обратио се Богдановић новинарима.

Селектор је објавио и план за припремни период.

"Планирано је да одиграмо три тренинг утакмице – са БиХ, Пољском и у Подгорици са Црном Гором. После тога три званичне утакмице. Једну у 'Арени' против Порторика, две ћемо одиграти у Кини, у Шенџену. Програм завршавамо 20. или 21. августа, потом летимо за Манилу, а онда нас очекује прва утакмица на шампионату", истакао је Пешић.

Додао је и да Стефан Јовић има велику жељу да игра на Мундобаскету, али да га тренутно муче повреде и приватни проблеми.

image