Спорт

Други најскупљи дефанзивац у историји: Гвардиол званично у Манчестер ситију

Хрватски фудбалер Јошко Гвардиол ново је појачање Манчестер ситија, објавио је енглески и европски шампион
Други најскупљи дефанзивац у историји: Гвардиол званично у Манчестер ситију© Twiter/Screenshot

Гвардиол је потписао уговор на пет година, а његов дојучерашњи клуб Лајпциг добиће на име обештећења 77 милиона фунти.

Он је други најскупљи дефанзивац свих времена после Харија Мегвајера, који је у лето 2019. године прешао у Манчестер јунајтед из Лестера за 80 милиона фунти.

"Увек сам сањао да ћу једног дана играти у Енглеској. А то што сам стигао у Манчестер сити – после сезоне коју су управо имали – за мене је права част", рекао је Гвардиол на представљању.

Динамо одлично прошао

Овај трансфер је велика вест и за Динамо из Загреба, којем припада 15 посто од разлике онога што је Лајпциг платио за Гвардиола и шта ће добити од следећег трансфера.

Немци су 21-годишњака 2021. године платили 18 милиона евра, а хрватском клубу припада 15 посто од 72 милиона евра, односно 10.7 милиона евра.

Динамо ће самим трансфером зарадити и нешто од накнаде за развој према правилима УЕФА јер је дефанзивац био у том клубу од своје десете до деветнаесте године.

Плавима би према томе требало да припадне и 2.75 посто од трансфера, што износи око 2.5 милиона евра, тако да ће укупно зарадити 13.2 милиона евра.

Јошко Гвардиол је каријеру почео у Динаму из Загреба, одакле је прешао у Лајпциг, а за репрезентацију Хрватске одиграо је 21 утакмицу и постигао два гола. 

Млади штопер је са националном селекцијом освојио треће место на Мундијалу 2022. године у Kатару. 

image