Спорт

Грчка бруји о саслушању због убиства навијача - бивши робијаш високо на листи осумњичених

Грчки истражитељи почеће у петак саслушање осумњичених у случају навијачких нереда у којима је убијен навијач АЕК-а, 29-годишњи Михалис Кацурис, а агенције јављају да је један Грк високо на листи осумњичених за убиство.
Грчка бруји о саслушању због убиства навијача - бивши робијаш високо на листи осумњиченихGetty © Jurij Kodrun / Stringer

Грчко јавно тужилаштво поднело је кривичне пријаве против 104 особе, од којих су већина хрватски навијачи, а терете се за четири кривична дела и седам прекршаја током инцидента у предграђу Атине Новој Филаделфији, објавила је Хина.

Рочиште би требало да почне у петак у подне, а завршетак се очекује у недељу, јавља агенција АНА. Саслушања би требало да буду обављена у групама од 10 до 12 људи, са сваким од три истражитеља.

Кривична дела са којима се суочавају су убиство с намером, учествовање у злочиначкој организацији, експлозија и поседовање експлозива. Прекршаји који им се стављају на терет су нарушавање мира, опасне телесне повреде, уништавање туђе имовине, подмићивање, илегално ношење оружја, употреба оружја и поседовање бакљи.

Агенција "СДНА" јавља, позивајући се на полицијске изворе, да је Грк, познати навијач Панатинаикоса, који је одслужио затворску казну и био на условној слободи последњих шест месеци, наводно високо на списку осумњичених за убиство Кацуриса.

Како пише грчки "Ло енд ордер", међу ухапшенима је и поменути Грк, а полиција је узела његове отиске и генетски материјал. Узрок смрти 29-годишњег навијача АЕК-а Михалиса Кацуриса била је дубока рана на подлактици од убода ножем, коју је задобио у тучи навијача АЕК-а и загребачког Динама у предграђу Атине Новој Филаделфији, наводи се у форензичком узвештају који је објављен у четвртак.

У извештају се истиче да је узрок смрти дубока рана на подлактици која указује да је жртва највероватније покушала да се одбрани. Убод ножем изазвао је неконтролисано крварење од чега је Кацурис преминуо у року од 10 минута, наводи се у извештају, објавио је "Катимерини".

Полиција у северној Грчкој ухапсила је у четвртак седам Румуна који су носили ножеве и заштитну опрему, због забринутости да би могло доћи до новог насиља међу навијачима, јавио је АП. Седам Румуна ухапшено је у близини грчке границе са Бугарском, након што је полиција пронашла три ножа током прегледа возила, као и лименке са спрејом и заштитну опрему која се користи за бокс, саопштиле су власти.

Грчки клуб Олимпијакос игра у четвртак против белгијског Генка у квалификацијама за Лигу Европе у Пиреју, у близини Атине, под појачаним мерама безбедности. 

Након убиства Кацуриса отказана је утакмица квалификација за Лигу шампиона између АЕК-а и загребачког Динама.
Упркос протестима АЕК-а, који тражи да се хрватски клуб суспендује из европског такмичења, два тима ц́е се састати у Загребу следец́е недеље, а неколико дана касније уследиће реванш у Атини. Упркос појачаном присуству полиције у грчкој престоници, група младиц́а је данас разбила излог кафиц́а у центру Атине поред стадиона Панатинаикоса.

Полиција је привела 11 особа након што су разбијени излози, саопштиле су власти.

image