Спорт

Новак се у Њујорку враћа на прво место!

Најбољи српски спортиста није у Синсинатију успео да "убије две муве једним ударцем", али ће нови велики циљ готово извесно остварити за десетак дана у Њујорку
Новак се у Њујорку враћа на прво место!Getty © Matthew Stockman

Новак Ђоковић остао је други тенисер света упркос титули на мастерсу у Синсинатију, али се толико приближио првопласираном Карлосу Алкаразу, да је само питање тренутка када ће га прескочити.

Ђоковић је победио Алкараза после скоро четири сата игре резултатом 5:7, 7:6 (9:7), 7:6 (7:4) и дошао до свог трећег трофеја у Охају, 39. на мастерс турнирима, а укупно 95. у каријери.

Новак сада има 9.795 бодова на АТП ранг-листи, само 20 мање од Алкараза који је на 9.815.

Млади Шпанац брани титулу на предстојећем Ју-Ес опену (2.000 бодова), што значи да су само теоретске шансе да се задржи на челу каравана.

Ђоковићу, којем је прошле године забрањен наступ у Њујорку као невакцинисаном странцу, за повратак на прво место потребно је да се пласира у друго коло последњег гренд слема, односно да забележи само једну победу.

С обзиром на то да жели 24. трофеј са највећих турнира, а и да је у спектакуларном мечу који ће се памтити победио управо Карлитоса, нема сумње да ће Србин доћи максимално спреман у "велику јабуку" и забележити победу.

После Ју-Ес опена започеће 390. седмицу као "број 1", па ни магична граница од 400 није толико далеко.

После њих двојице следи Данил Медведев који је трећи, а њега прати Холгер Руне – иако није забележио тријумф после Вимблдона, Данац је четврти на свету, што му је пласман каријере.

Каспер Руд је пети, на шестој позицији је Јаник Синер, док најбољих 10 комплетирају Стефанос Циципас, Андреј Рубљов, Тејлор Фриц и Френсис Тијафо.

Што се тиче осталих српских представника, Ласло Ђере је 34. са 1.215 поена и биће носилац у Њујорку. Миомир Кецмановић је 45. играч планете са 1.020, док је Душан Лајовић скочио за 14 позиција и сада је 52. са 938 бодова.

у-Ес опен, последњи гренд слем, на програму је од 28. августа до 10. септембра и игра се за наградни фонд од 65 милиона долара.

image