Спорт

Барселонин нови Роналдињо - Ламин Јамал

Најмлађи дебитант у историји Барселоне већ данима налази се у жижи светских медија, љубитеља фудбала, али и агената који су његово име одавно записали у својим нотесима
Барселонин нови Роналдињо - Ламин ЈамалGetty © Alex Caparros / Stringer

Барселонин најмлађи дебитант, који је имао 15 година, девет месеци и шест дана кад је одиграо 11 минута против Бетиса у априлу, Ламин Јамал, од тада се налази у фокусу јавности.

Ипак, пре само пар дана успео је да тотално очара фудбалске љубитеље широм света на утакмиции против Виљареала 4:3.

Он је на поменутом мечу бриљирао, хранио лоптама и асистенцијама саиграче и тако помогао свом тиму да преокрене резултат и слави на крају.

Игром судбине добио шансу

Ћави Јамал није постао најмлађи дебитант у Ла Лиги у овом веку због маркетинга или неких других разлога, већ зато што то заслужује.

Треба напоменути и неку вишу силу, судбину или како год то назвали захваљујући којој је добио прилику у првом тиму Барселоне.

То се десило после изненадног одласка Усмана Дембелеа у Пари Сен Жермен. Потом је све утакмице започео јер је Рафиња био суспендован на три меча због црвеног картона против Хетафеа.

У тек другом старту за први тим је постао најмлађи играч у историји Ла Лиге који је асистирао за гол.

Уз то сам је имао две шансе, али је увек погађао стативу. Међутим, један његов одбитак Роберт Левандовски је успео да претвори у гол.

Користи шансу

После сјајне партије против Виљареала, Јамал је очекивано био у жижи медија, а у једном интервјуу који је дао истакао је да мора да користи сваки секунд на терену.

"Покушавам да искористим сваку прилику, сваки секунд који ми је дат", рекао је Јамал, па потом објаснио:

"То је управо оно што Ћави тражи од младих играча, да се не боје. На срећу, ја се не бојим. Изађем и играм фудбал, а у томе сам добар. Моја мајка се мало боји кад сам стартер, али јако ме подржава".

Аплаудирање противника

Иако су у појединим моментина водили и имали шансу да победе фудбалери Виљареала су на крају изгубили и то највише захваљујући Ламину.

Њихови навијачи упркос томе су му аплаудирали, вероватно задивљени оним што су видели и свесни да су на тај начин били сведоци историје.

Последњи пут тако нешто је виђено када су навијачи Реал Мадрида аплаудирали фудбалеру свог највећег ривала легендарном Роналдињу. Ако се по јутру дан познаје...ово би могао да буде пример...

Очекивања

Иако је тек одиграо сениорски број утакмица за прст једне руке, очекивања и захтеви од младог фудбалера су огромни.

Сви у Барселони у њему виде свој нови велики пројекат који би им помогао да се пред навијачима и фудбалским светом поново представе као клуб који зна да пронађе и произведе врхунске младе играче.

То је између редова потврдио и тренер Ћави Ернандез.

"Моја очекивања од Јамала врло су висока. Није постао стартер због тренеровог хира. Његово доношење одлука готово увек су исправна. Интелигентан је. Волео бих да га видим да игра за шпанску репрезентацију. Није ми рекао ништа о својим плановима, али надам се да ће још дуго остати у Барселони. Има потенцијал да остави траг. Али стрпљиво. Мислим да са њим неће бити проблема", рекао је Ћави.

Сјајна ствар је што се на фудбалском небу појавио нови млади таленат, али да не би прошао судбину његових нешто старијих, а такође талентованих колега Дембелеа и Фатија, неопходно је да у Барселони на свим нивоима раде са њим и помогну му да без притиска свој огроман потенцијал претвори у врхунски квалитет.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner