Спорт

Новак о проблемима у тенису: Долазим из Србије, разумем борбу и кад немаш ништа

Српски тенисер Новак Ђоковић, изјавио је да разуме ситуацију кроз коју пролази велики број тенисера који немају идеалне услове и да овај спорт мора имати праведнију расподелу новца
Новак о проблемима у тенису: Долазим из Србије, разумем борбу и кад немаш ништаGetty © Sarah Reed

Српски тенисер је још једном преко асоцијације ПТПА говорио о проблемима са којима се сусреће велики број тенисера.

Слабије пласирани играчи имају финансијске проблеме, пошто морају сами да финансирају путовања, смештај, тренере, физиотерапеуте...

"Био сам у њиховој кожи, разумем борбу. Разумем потешкоће са плаћањем трошкова путовања ако немате подршку јаке федерације, коју нема 90 одсто или више играча илиа ко немате буџет за плаћање тренера и физиотерапеута. Долазим из Србије, нисам имао ништа од тога. Сада имам утицај, моћ и желим да се борим за боље услове", рекао је најбољи тенисер на свету.

Новак је додао да велики број тенисера живи од овог спорта.

"Толико причамо о томе колико новца освајачи ЈУ-Ес опена освајају, али не причамо о томе колико играча живи од овог спорта, у мушкој и женској конкуренцији, у синглу, дублу, све заједно... То је мање од максимално 400 играча у овом спорту, који је супер-глобалан и један је од најгледанијих на свету. То је лоше. То је неуспех нашег спорта", додао је српски тенисер.

Ђоковићева борба за нижерангиране тенисере није прошла непримећено, пошто је АТП покренуо програм који ће заживети од наредне године.

Ради се о трансформативном програму финансијске сигурности за АТП играче и овај рецепт ће бити испробан у наредне три сезоне.

image