Спорт

Почиње Евролига, "вечити" бране боје Србије: Звезда и Партизан већ првог дана на терену

Почиње нова сезона у кошаркашкој Евролиги почиње, Србију ће представљати Партизан и Црвена звезда, док ће шампионски трофеј бранити мадридски Реал
Почиње Евролига, "вечити" бране боје Србије: Звезда и Партизан већ првог дана на теренуGetty © David Ramos / Stringer

Поред "вечитих ривала" у најквалитетнијем европском клупском такмичењу ће играти Алба, Анадолу Ефес, Монако, Басконија, Армани Милано, Бајерн Минхен, Барселона, Фенербахче, Асвел, Макаби Тел Авив, Олимпијакос, Панатинаикос, Реал Мадрид, Валенсија, Виртус и Жалгирис.

Евролига је раније одлучила да од ове сезоне уведе нови формат такмичења, плеј-ин, као у НБА лиги.

Пласман у плеј-оф на крају регуларног дела сезоне избориће тимови од првог до шестог места на табели, а седмопласирана и осмопласирана екипа играће једну утакмицу и победник ће ићи директно у плеј-оф Евролиге.

Поражена екипа из тог дуела играће три дана касније против победника екипа које су заузеле девето и 10. место на табели у регуларном делу. Домаћини сваке утакмице у плеј-ину биће екипе које су биле боље пласиране на табели у регуларном делу.

Регуларна сезона у Евролиги трајаће до 12. априла 2024. године, а плеј-ин би требало да буде одигран 16. и 19. априла. Плеј-оф ће почети 23. априла, док је Фајнал-фор на програму од 24. до 26. маја у Берлину.

Челници Евролиге су недавно објавили да су увели обавезан разговор капитена тимова и судија на терену пре сваке утакмице, где ће се детаљно проћи кроз обавезне аспекте за играче током меча.

У овој сезони тренери ће имати на располагању два челенџа уместо досадашњег једног. Први челенџ тренери ће морати да употребе у првих 38 минута игре, а уколико га не употребе до тада у последња два минута имаће право на само један.

Од ове сезоне тренер ће моћи да тражи челенџ како би се преиспитала ситуација да ли је играч фаулиран приликом шута и на колико сат треба да се врати. Самоиницијативно судије ће моћи да прегледају ове ситуације само у последња два минута утакмице, као и у продужетку, како игра не би губила на ритму.

Нова сезона у Евролиги биће отворена мечом између Црвене звезде и Асвела, који је на програму од 19 сати у Београду.

Српски шампион ће своје мечеве као домаћин играти у "Штарк арени", а црвено-бели су најавили да је велико интересовање за овај дуел и очекују да ће утакмици са Асвелом присуствовати око 20.000 навијача.

Црвена звезда је у летњем прелазном року довела 10 кошаркаша (Дејан Давидовац, Марко Симоновић, Милош Теодосић, Адам Ханга, Мајк Тоби, Џоел Боломбој, Рокас Гиедраитис, Шабаз Нејпир, Јаго дос Сантос и Немања Бјелица), а клуб је напустило такође 10 играча (Стефан Марковић, Лука Вилдоза, Хасан Мартин, Џон Холанд, Бенџамин Бентил, Огњен Добрић, Факундо Кампацо, Филип Петрушев, Никола Ивановић и Мирослав Радуљица).

"Идемо меч по меч. Направили смо скуп добрих играча који тек треба да буду добри. Наша очекивања су највећа. Али за нас је ово најопаснија и најтежа утакмица јер је прва. Играчи једва чекају да почне. Све то треба да се усклади, да не изгоримо. Надам се да смо довољно искусни да можемо да одиграмо на 40 минута", истакао је тренер Душко Ивановић и додао да зна да се игра француске екипе одвија преко Нанда Де Колоа и Жофрија Ловерња.

"Са њима и без њих то су две потпуно нове екипе. Мислим да није било сакривања на припремном мечу. Али нити смо ми, нити они били комплетни", закључио је Ивановић.

Мајк Тоби је нови центар на Малом Калемегдану и једва чека да дебитује у Европи.

"Прва утакмица пред нашим навијачима. Знамо да ће бити добра атмосфера. Прва је утакмица, увек осећаш притисак. Фокусирани смо на оно што ми можемо да урадимо како бисмо дошли до победе. Пуна хала је мотивација. Покушаћемо да не будемо баш превише узбуђени и да искористимо ту енергију навијача да дођемо до победе", изјавио је Тоби.

Он је додао да је задовољство сарађивати са Милошем Теодосићем.

"Заслуга је на њему и томе како добро он игра. Нисмо имали превише тренинга, ово је наш први меч у Евролиги како играмо заједно. Надамо се да можемо да изградимо ту везу током сезоне."

Немања Недовић очекује исцрпљујућу борбу.

"Долази нам у госте екипа која је атлетски веома моћна и има искусне играче на евролигашком нивоу. Игра им се заснива на двојцу Де Коло и Ловерњ. Имају екстра високог играча. Сигурно нас очекује исцрпљујућа утакмица и мислим да смо спремни. Мотив је пуна хала. Али треба да се фокусирамо на терен и да еуфорија не утиче на нас. Знамо да то може да крене у погрешном правцу. Пун фокус на терен па ћемо видети", додао је Недовић.

Кошаркаши Партизана, који су прошле сезоне елиминисани у четвртфиналу плеј-офа Евролиге од екипе Реала после пет утакмица, гостоваће код екипе Макабија од 20.05 часова.

Партизан су у летњем прелазном року напустили Јам Мадар, Данте Егзум, Матијас Лесор и Јоанис Папапетру, док су у редове црно-белих стигли Огњен Јарамаз, Пи Џеј Доужер, Френк Камински и Матеуш Понитка.

"Играмо против Макабија. Зна се каква нас атмосфера очекује на том терену са заиста феноменалном подршком коју навијачи Макабија пружају свом тиму. Исти тренер води тим, имају промене у ростеру, али је начин игре исти. То значи, много транзиције. Желе у контранапад када приме кош, њихова енергија у офанзивном скоку је ту. Доста тога решавају кроз игру '1 на 1', а имају и специфичан напад. Видећемо како ћемо реаговати", навео је тренер Партизана Жељко Обрадовић.

Црно-бели су до елитног такмичења дошли титулом у АБА лиги, чиме су прекинули вишегодишњу доминацију вечитог ривала.

И они очекују страствену подршку јер су већ продали више од 16.000 сезонских улазница.

"Пре или касније увек играш са свима. Не размишљамо на тај начин. Макаби је први, пробали смо да се спремимо најбоље, да играмо максимално. Да пробамо да одиграмо добру утакмицу и да видимо где смо. Ситни проблеми су ту, надам се да ништа неће утицати да екипа буде комплетна", закључио је Обрадовић.

Актуелни европски шампион мадридски Реал је у летњем прелазном року довео само аргентинског кошаркаша Факунда Кампаца. Највећи посао у прелазном року направио је Панатинаикос, који је ангажовао чак 11 нових играча и тренера Ергина Атамана.

image
VV inauguration
banner