Спорт

Партизан срушио Звезду други пут у пет дана: Дерби решен на крилима Каминског, умало пала "стотка"

Након тријумфа у Евролиги, црно-бели су највећег ривала савладали и у "вечитом" дербију у оквиру АБА лиге
Партизан срушио Звезду други пут у пет дана: Дерби решен на крилима Каминског, умало пала "стотка"© Dusan Milenkovic/ATAImages

Кошаркаши Партизана савладали су Црвену звезду 98:87 у утакмици 5. кола АБА лиге, што је њихов други тријумф над "вечитим" ривалом у размаку од само пет дана.

Екипа Жељка Обрадовића је у четвртак славила 88:86 у Евролиги, а овога пута је победа била још убедљивија.

Најзаслужнији за то био је амерички центар Френк Камински, који је са 22 поена одиграо најбољи меч од доласка у Партизан. Меч у корист црно-белих пресудила друга четвртина.

Након одличног почетка Звезде и предности од осам поена после прве четвртине, Обрадовићева екипа је заиграла далеко боље и у нападу и у одбрани, направивши чак 19 поена разлике у тих 10 минута игре.

Управо на бази те предности стечене у првих 20 минута, Партизан је одржавао повољан резултат, а највећа предност у једном тренутку износила је 18 поена. Успела је Звезда да се врати и на шест поена заостатка, у једном тренутку учини меч значајно драматичнијим.

Ипак, за више од тога нису имали снаге. Алекса Аврамовић је са две украдене лопте и важним поенима, којих је на крају имао укупно 15, успео да направи нову лепу разлику за црно-беле.

Зек Ледеј је у финишу погодио тројку која је запечатила судбину Звезде, па је меч окончао са 13 поена, док су у Партизану двоцифрени били и Пи-Џеј Доужер са 12 и Данило Анђушић са 11 поена.

У редовима Звезде је Шабаз Нејпир био најбољи са 23 поена, али није имао довољно добру подршку. Рокас Гедраитис је уз 13 поена имао и шест скокова, Лука Митровић је додао 12, а по 10 поена су убацили Милош Теодосић и Џоел Боломбој.

И Партизан и Звезда сада у АБА лиги имају скор 4-1. Црно-беле у петак у Евролиги очекује меч против Басконије, док ће црвено-бели дан раније угостити Бајерн из Минхена.

  • 30. окт 2023 • 22:17

    22:17

    Готово је - Партизан је победио 98:87

    Друга победа Партизана над Звездом у размаку од пет дана чиме су нанели црвено-белима и први пораз у АБА лиги ове сезоне.

  • 22:01

    39' - Ледеј враћа на "плус 10"!

    Можда и тројка за победу Зека Ледеја, који подиже на 94:84 за Партизан поготком из угла. Неколико сјајних украдених лопти је претходно успео да узме Алекса Аврамовић, уз пар важних погодака на другој страни.

    Звезда има још 1:34 до краја сусрета да се некако спаси.

  • 21:53

    36' - Партизан води 85:78

    Обрадовић тражи тајм-аут на око четири минута до краја сусрета. Партизан има седам поена предности након серије постигнутих поена са линије слободних бацања на обе стране.

  • 21:45

    34' - Звезда смањује на "минус 6"

    Нова тројка Јага Матеуса и то је 82:76, то је трећа тројка црвено-белих у последњој четвртини. Већ су убацили 13 поена и полако смањују заостатак па је извесно да нас очекује неизвесна завршница.

  • 21:34

    Крај треће четвртине - 72:63 за Партизан

    Партизан има девет поена предности пред последњих 10 минута. Било је и 18 поена предности у једном тренутку, али од тада је Звезда успела да направи серију 11:0.

    Слабо су црно-бели одиграли последња три и по минута, у којима су постигли мршава четири поена, па ова деоница припада Звезди 27:25.

  • 21:26

    28' - Звезда смањује на 12 поена заостатка

    После серије Звезде 5:0 и убачене тројке Нејпира, одмах Обрадовића прекида то тајм-аутом. Партизан има 68:56, ишло је то и до 18 поена предности у једном тренутку. Доста отворена игра у трећој четвртини, доста поена из бржих напада.

  • 21:13

    23' - Партизан јако почиње и трећу четвртину (56:39)

    Одмах Сферопулос, после само нешто више од два минута, мора да зове тајм-аут. Јер Партизан је убацио три тројке на почетку другог полувремена - једну Анђушић, једну Аврамовић и једну Смаилагић.

    Зато је предност већ отишла на 17 поена у корист тима Жељка Обрадовића.

  • 20:55

    Крај првог полувремена - Партизан води 47:36!

    Сурова друга четвртина Партизана - стегли су у одбрани све и примили само 11 поена, а убацили чак 30 на другој страни. Тако су од "минус осам" стигли до "плус 11" поена разлике.

    Звезда је боље почела, али после тога их је Партизан "одувао". Камински на 11 поена и даље, али доста поена донели су Доужер и Ледеј (по седам), Аврамовић (шест) и Анђупић (пет).

    Проблем за госте су и велики број изгубљених лопти, док је у Партизану у других 10 минута тимска игра изгледала доста боље.

  • 20:40

    17' - Аврамовић тера Сферопулоса да зове тајм-аут

    Сјајан продор Алексе Аврамовића и закуцавање којим Партизан стиже до 35:32. Одлично игра Партизан у одбрани у овој четвртини, резултат у овом делу игре је 18:7 за црно-беле.

    Уз то, Камински мучи Звезду са већ 11 убачених поена.

  • 20:31

    13' - Партизан опет у серији (24:25)

    Било је осам разлике после првих 10 минута, а после Трифуновићевог зицера, серија је 7:0 и смањен је заостатак на само један поен. Претходно је Ледеј лепо погодио за три поена из угла.

image