Спорт

Ђоковић у полуфиналу Париза: Новак и даље "туче" нову генерацију – Руне је свргнут!

Најбољи тенисер света је уписао тријумф у физички напорном мечу против 16 година млађег ривала
Ђоковић у полуфиналу Париза: Новак и даље "туче" нову генерацију – Руне је свргнут!© Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Новак Ђоковић је у полуфиналу мастерса у Паризу - нова генерација тенисера наставља да покушава да успори незаустављиву силу, али мораће још боље од овога.

Најбољи тенисер света савладао је у четвртфиналу Холгера Рунеа након велике борбе - 2:1 (7:5, 6:7, 6:4).

Ђоковић је сјајног Данца победио у репризи прошлогодишњег финала, када је Руне успео да направи изненађење и освоји своју прву мастерс титулу у каријери.

Овога пута, иако инспирисан, није имао снаге да надвлада оног који најдуже влада светским тенисом. Ђоковић је одиграо одличан први сет, када је у финишу искористио прву и једину брејк лопту да спречи одлазак у тај-брејк.

Ипак, у другом сету тај-брејк није могао да буде избегнут. Истина, имао је Ђоковић и меч лопту на 5:4, али је Рунеа спасио феноменалан сервис. У тај-брејку је Ђоковићу пала концентрација, Данац је играо изузетно храбро и изборио је трећи сет.

Но, није Новак дозволио да му се догоди пораз у мечу у ком је био на поен од победе. Направио је брејк у трећем гему и ту предност је чувао до краја. Тако је обезбедио место у полуфиналу, где ће у суботу увече играти против победника дуела Андреја Рубљова и Алекса де Минора.

Овом победом је Ђоковић зарадио нове бодове и наредног понедељка ће имати најмање 850 бодова више од Карлоса Алкараза на челу АТП листе. Али Новак у "Берси" није дошао само да скупља бодове, већ да освоји седму титулу у престоници Француске.

Сада је на два корака од невероватне 40. мастерс титуле у каријери.

  • 3. нов 2023 • 22:37

    22:37

    Ђоковић је у полуфиналу Париза!

    Крај - Новак је савладао Холгера Рунеа 7:5, 6:7, 6:4 и тако стигао корак ближе борби за 40. мастерс титулу у каријери.

  • 22:26

    Ђоковић на гем од победе - 5:3

    Држи Новак предност у трећем сету - одлично игра у својим сервис гемовима и не дозвољава Рунеу никакву шансу.

  • 22:14

    Новак води 3:2

    Стигао је Ђоковић до 3:1, потврдио је брејк, а тада је Руне доживео повреду прста која је довела до петоминутне паузе док му се указивала помоћ.

    То га није спречило да у наредном гему остане у резултатском прикључку за Новаком.

  • 22:02

    Ђоковић први до брејка у трећем сету - 2:1

    Одличан почетак Ђоковића и сјајна игра на сервис Данца. Након уводне размене гемова, сада је Србин изгубио само један поен на сервис ривала - на крају грешка Рунеа доноси брејк Новаку.

  • 21:45

    Други сет Руне - 6:7

    Катастрофалан тај-брејк Ђоковића - много некарактеристичних грешака, направио је и једну дуплу сервис грешку. Руне је био агресиван и успое да после оне меч лопте Новака стигне до трећег сета.

  • 21:37

    Идемо у тај-брејк - 6:6

    Разменили су обојица по један гем, били су сигурни на својим сервисима и сада ће тај-брејк одлучивати.

    Или крај меча или ћемо гледати трећи сет.

  • 21:27

    Руне спасио меч лопту - 5:5

    Била је меч лопта на рачун Ђоковића, али је Руне одлично одсервирао.

    Ипак, пре тога је била спорна ситуација када је Новаку практично одузет поен јер је Руне касно тражио успешан челенџ. Да није тако било, имао би две узастопне меч лопте. Овако, нећемо сазнати "шта би било кад би било".

  • 21:16

    Новак на гем од победе - 5:4

    Било је тешко на 4:4, било је 30:30 и Руне је имао иницијативу, био је близу брејк лопте... Али Ђоковић је од тада све одиграо савршено и чуо се урлик за париску публику.

    Сада је Руне под притиском...

  • 21:07

    Ђоковић сигуран - 4:3

    Још један сигуран гем Србина. Претходно је Руне успео да изједначи на 3:3, али сада ће Новак вребати шансу да стигне до брејка који би могао да преломи меч у његову корист.

  • 20:59

    Ђоковић води 3:2

    Тежак гем, изједначио је Руне на 40:40 после Новаковог лошег избора ударца, али поново сервиси након тога помажу да освоји гем.

image