Спорт

Човић: Људи из Звезде били праћени и "типовани", навијачка група Задра најавила напад

Председник кошаркашког клуба Црвена звезда Небојша Човић рекао је да су повређени у индицентима који су се десили у суботу увече у Задру добро и да ће утакмица бити одиграна
Човић: Људи из Звезде били праћени и "типовани", навијачка група Задра најавила напад© Bane T. Stojanovic/ATAImages

Човић је позвао и менаџмент АБА лиге на одговорност за све потенцијалне инциденте током меча.

"Повређени су добро, два новинара су збринута, ране су им сређене, једном на бради, другом на темену", рекао је Човић у телефонској изјави Танјугу.

"Што се тиче члана Управног одбора и његовог пријатеља они су такође прегледани. Они су били срушени на земљу и шутирани по телу. Угрувани су доста, али срећом, није било повреда ребара."

Он је истакао да је хрватска полиција коректно обавила свој посао, макар од тренутка кад се све догодило.

"Очигледно су људи 'типовани', имамо и информације да су фотографисани на аеродрому, како је ко улазио у такси, тако је јављано да су кренули, где иду и ко ће у ком хотелу одсести и на тај начин су прављене одређене сачекуше", казао је Човић.

Навијачи Задра су још у среду најавили овакав могући сценарио.

"Њихова навијачка група 'Торнадо' је још 8. новембра издала саопштење у којем је фактички све најавила шта ће се догађати. То саопштење је врвило од прича о страсти, енергији, непријатељима, неправди. Они се позивају на неку утакмицу између Меге и Задра у прошлом колу која је играна у Београду и која нема баш никакве везе са Звездом. Али знате, на то није реаговала ни АБА лига, ни менаџмент АБА лиге, нити је реаговао сам клуб Задар."

Први човек клуба потврдио је да ће Звезда играти утакмицу која је заказана за 17 часова у дворани "Крешимир Ћосић".

"Видим да је Задар осудио све што се десило на чему смо им ми захвални, али опет, с друге стране, видим да опет позивају да им хала буде пуна, ваљда да могу боље да нас вређају и да нас линчују. Упркос свему, ми ћемо утакмицу да играмо, ми смо и дошли, знате, то је напоран пут, из Барселоне у Задар, али ми смо дошли да играмо, а не да се бијемо."

"Замислите да се ово десило у Београду или Србији"

Упозорио је одговорне да све мора да протекне у складу са пропозицијама и да се зна ко сноси одговорност за потенцијалне инциденте.

"Ми желимо да играмо у складу са пропозицијама, пошто смо упозорили АБА лигу да је потпуна одговорност на менаџменту регионалног такмичења, тачније директору Дубравку Кметовићу и спортском директору Милији Војиновићу, а има тамо и неки дисциплински судија, неки Хрвоје, има их значи, и добро су ситуирани и плаћени."

"Нека воде рачуна, а то да ће се нешто решавати за зеленим столом или неће, па добро, нека се и решава за зеленим столом, али све ово говори да АБА лига на овај начин има великих проблема у свом даљем битисању и у том саопштењу је наведено да је лига 'српска прћија' и на то нико није реаговао. Да се овако нешто десило у Београду, или у Србији, можете замислити шта би се већ догађало", поручио је Човић.

Више пута је поновио да је све у рукама челника регионалног такмичења.

"Тамо нема наших навијача, тамо има пуно породица, то је негде око 25 људи, тамо су деце око 13, 14, 15 година, па ако су то људи које би требало линчовати, нападати, вређати и пљувати, а све то потиче од тога што ми нигде вређање и пљување у тој АБА лиги већ годинама не заустављамо. Тај менаџмент АБА лиге годинама то не зауставља, а успешно делује, а кад су српске паре у питању, Телекомове и остало, онда није српска прћија."

Звезда и Задар годинама играју једни против других у АБА лиги и никад до сад није било проблема.

"Никад раније нисмо имали никакав проблем. Са Задром, као и са другим клубовима, имамо јако добре односе, мада се неки у тој АБА лиги труде да успоставе некакве друге релације. Причао сам о томе да је ушло доста олоша у кошарку, да не причам о томе сад. Са Задром никад никакве проблеме нисмо имали, Прошле сезоне су нас победили у Београду, ја сам лично честитао том њиховом тренеру, људи су одиграли супер."

Човић не жели да се ово што се десило назове изолованим инцидентом.

"Ово не може да се зове изолованим инцидентом из простог разлога и да се прича у саопштењима и шачици непознатих хулигана. Нису изоловани инциденти, нису непознати хулигани, јер су се сами огласили 8. новембра и рекли да је то навијачка група 'Торнадо'. Биће опет разних прича, да је неко неког провоцирао, али нема никакве провокације, нити ће новинари 'Моцарта' било кога провоцирали, нити је било ко имао било какво клупско обележје, ништа, а ни чланови Управног одбора, то су сасвим евидентне чињенице."

Човић је поновио да је хрватска полиција била професионална и коректна.

"Подвлачим још једном, хрватска полиција је била врло коректна, људи раде професионално свој посао, да ли су привели, кога су привели, то ми не знамо. Видим да су се и они огласили, огласила се и АБА лига, ноћас око један, два, добро је што им је саопштење на енглеском језику, иначе знате сви ми у региону бивше Југославије вриштимо од енглеског језика, да тако кажем", казао је Човић.

Председник Звезде је рекао да ће играчи изаћи на терен упркос свему.

"Видећемо колико су играчи заштићени и да ли ће утакмица бити одиграна, ми смо дошли да играмо утакмицу и ми ћемо отићи на утакмицу. Упозорили смо менаџмент АБА лиге, а да ли ће бити одиграна од њих зависи. У сваком случају нећемо допустити да нас нико пљује, вређа и линчује на националној или било којој основи јер мислим да је тога већ доста у АБА лиги. А знате, за та вређања су смешне казне, толико смешне да они који то раде се смеју на те казне, а они који прописују те казне се такође смире, кад се вређају људи, породице, па чак и председници држава", закључио је председник Звезде.

image
VV inauguration
banner