Спорт

Суспендовани руски и белоруски параолимпијци: Ово је незаконита одлука

Донета је одлука од стране Међународног параолимпијског комитета, због које би такмичари из Русије и Белорусије могли да пропусти Параолимпијске игре 2024. године у Паризу.
Суспендовани руски и белоруски параолимпијци: Ово је незаконита одлукаGetty © Yifan Ding / Stringer

Међународни параолимпијски комитет (МПК) изгласао је да се одмах суспендују национални параолимпијски комитети Русије и Белорусије, доводећи у опасност наде њихових параолимпијаца да ће се такмичити на Параолимпијским играма 2024. године.

Спортистима из две земље раније је било забрањено да се такмиче на Зимским параолимпијским играма у Пекингу 2022. у марту због руско-украјинског конфликта.

Суспензија Русије усвојена је са 64 гласа за, 39 против и 16 уздржаних, на ванредној Генералној скупштини Међународног параолимпијског комитета у Берлину. Суспензија белоруског савеза је донета гласањем 54-45, уз 18 уздржаних.

Оба савеза су суспендована због "немогућности да испоштују своје обавезе чланства према Уставу МПК".

"Због суспензије, Русија и Белорусија губе сва права и привилегије чланства у МПК, у складу са Уставом МПК. Савези и Русије и Белорусије сада имају право жалбе на одлуку. Уколико било која жалба не буде усвојена, само Генерална скупштина може да опозове суспензију. Следећа Генерална скупштина МПК би требало да се одржи у последњем кварталу 2023. на месту које тек треба да буде потврђено."

Председник МПК Ендрју Парсонс рекао је да је националним параолимпијским комитетима Русије и Белорусије било дозвољено да се обрате Генералној скупштини и изнесу свој случај пре гласања.

"Ситуација са којом се свет спорта тренутно суочава је веома напета и сложена. Надам се и молим се да се сукоб у Украјини оконча што је пре могуће, да мир буде обезбеђен и да више невиних живота не буде изгубљено или погођено", рекао је Парсонс.

Параолимпијски комитет Русије назвао је одлуку МПК неоснованом.

"Руски параолимпијски комитет сматра да је одлука о суспензији свих чланских права Руског параолимпијског комитета незаконита, неоснована, да нема било какву правну основу и да грубо крши цео правилник МПК. У међувремену, МПК није пружио ниједан доказ да је РПК прекршио барем једну своју обавезу чланства у складу са одредбама Устава МПК. Сви наводи МПК у вези са тим су апсолутно неосновани."

Квалификације за Игре у Паризу 2024. треба да се одрже током 2023. и 2024. године.

image
VV inauguration
banner