Спорт

Легендарни Аршавин гледао како клинац из Србије доминира у Казању

Турнир "Фудбал за пријатељсво – фиџитал" на Играма будућности у Казању званично је почео, а Филип Аврамовић је био изврстан на дебију у новом формату упркос поразу екипе ФК Црвена звезда
Легендарни Аршавин гледао како клинац из Србије доминира у Казању© Games of Future 2024 Kazan

Званични амбасадор програма и носилац Одликовања заслужног грађанина Русије за остварења у области спорта, фудбалски ас Андреј Аршавин поздравио је девојчице и дечаке из 13 земаља света, расподељене у шест тимова од по шест чланова, који су названи по угроженим врстама животиња.

Од првог судијског звиждука најмлађи учесници Игара будућности демонстрирали су своје умеће у ФИФА игрици, као и на прилагођеном фудбалском терену са мантинелама, у мечевима који су били узбудљиви за праћење и крајње неизвесног тока и исхода.

Тим представника Србије Филипа Аврамовића из омладинске школе ФК Црвена звезда – "Онажер" – несрећно је изгубио од "Каспијске фоке" тек после извођења "златног пенала" сустигавши заостатак са ФИФА игрице од 5:2 у фудбалском мечу драматичног тока, у коме је противнички голман из Узбекистана два пута у последњих 10 секунди одбранио јаке шутеве на свој гол.

И поред тога, Филип Аврамовић је у улози капитена своје екипе оставио вероватно најбољи утисак од све деце која су наступила на турниру, пресекавши сваки напад који је ишао преко његове одбрамбене позиције, а са две асистенције и исто толико голова забележио и сјајан наступ у офанзивном сегменту игре.

И поред пораза на отварању турнира, Аврамовић је био насмејан и оптимистичан.

"Овакво такмичење је пре свега занимљиво и осећај је леп. Дружимо се, играмо фудбал и ФИФА игрицу, обилазимо град, а стекао сам и два-три нова пријатеља. Причаћу друговима код куће о свему што сам доживео овде, а нарочито ако на крају освојимо турнир. За учешће на турниру сам се припремао три недеље тако што сам пролазио полигоне на фудбалским тренинзима, а у игрицама играо ФИФА", открива Аврамовић и истиче да је поносан што представља своју земљу и клуб на овако великом међународном спортском догађају.

"Имам мало трему, али није ништа страшно, јер сам веома радостан што представљам Србију и Звезду на оваквом такмичењу. Родитељи ме бодре од куће, и кажу ми, Филипе, свака ти част што си ово постигао", рекао је Аврамовић.

Са родитељима се у потпуности слаже и Марко Милић, тренер Омладинске школе ФК Црвена звезда, која је чланица овог пројекта од његовог настанка 2013. године.

"Још смо сви под утиском церемоније од синоћ, фантаситчног амбијента приређеног за посетиоце, учеснике и децу. Изузетно смо поносни што смо део манифестације која обједињује учеснике из преко 100 земаља и веома емотивни када у таквом амбијенту видимо нашу заставу и грб клуба", наглашава Милић.

Наредни меч Филипових "Онажера" ће бити против "Гоби медведа" Давида Ђолевског из Северне Македоније, док су његове старије колеге из е-спортс тима ФК Црвена звезда одржале тренинг пред почетак свог такмичења у недељу.

image