Спорт

Игре будућности помириле "вечите" – Звезда и Партизан загрљени представљају Србију у Казању

Игре будућности су за сваког од нас једно сјајно искуство, и нисмо веровали да ћемо овако нешто икада моћи да видимо, рекао је Немања Јокић из е-спортс тима ФК Црвена звезда
Игре будућности помириле "вечите" – Звезда и Партизан загрљени представљају Србију у Казању© РИА Новости/Максим Богодвид

У среду су спектакуларном церемонијом у Казању свечано отворене Игре будућности, ново и посебно такмичење које спаја реални и дигитални спорт.

Игре је отворио председник Русије Владимир Путин, који је, између осталог, рекао да су Игре будућности руски поклон спорту, док је поред њега седела уметничка клизачица Камила Валијева.

И Србија има представнике у Казању, то су чланови е-спортс тимова Црвене звезде и Партизана, који ће се такмичити у фиџитал фудбалу и фиџитал кошарци.

Предводник комбинованог е-спортс и футсал тима ФК Црвена звезда Владимир Ракић открио је занимљив детаљ са церемоније.

"Поред незаборавних призора са церемоније отварања Игара будућности, сигурно нам је из Казања највреднији онај у коме играчи Црвене звезде и Партизана загрљени и насмејани стоје иза велике заставе Србије."

"Заједно се трудимо да креирамо позитивну слику која ће ићи у јавност, јер сви играчи који су овде испред Црвене звезде и Партизана представљају два велика клуба, а кроз прави спортски ривалитет на најбољи начин – и нашу земљу", истакао је Ракић.

"Желео бих да се захвалим Републици Србији на свесрдној подршци кроз коју је створена прилика да учествујемо на овако великом и запаженом догађају који ће у перспективи остварити велики успех не само у Русији већ и широм света. Заиста смо привилеговани што смо присутни овде у оваквој конкуренцији и били у прилици да уживамо у спектаклу који је на импресиван начин дочарао шта су то заиста Игре будућности."

Додао је да ће шанса да учествују на овако великој смотри фиџиталног спорта значајно помоћи да се приближе деци и људима у Србији перспективу његовог развоја кроз спој физичке и дигиталне активности која је све заступљенија и неминовна у периоду кад се деца развијају.

"Уколико будемо могли да направимо праву равнотежу између ова два формата у будућности, фиџитал заиста може да заживи као спорт – па можда и да, без претенциозности, постане и права олимпијска дисциплина", наставио је Ракић и најавио да ће популарни црвено-бели учинити све да се добрим резултатима афирмишу у својој спортској породици и оправдају највише циљеве њиховог е-спортс тима.

Немања Јокић навео је да се тим од три професионална е-спортс играча и петорице играча футсала припремао за први меч у недељу на плејстејшнима које су понели из Србије – као и на терену и теретани, где ће на ФИФА игри по двојица играча наступити у два полувремена трајања од по три минута, а пренесене бодове настојати да побољшају до победе четворица играча у пољу и голман на футсалу.

"Више бисмо волели да се у групној фази играју мечеви против свих екипа, али је принцип такав да се са једном победом такмичење наставља у осмини финала, а са две – већ улази у четвртфинале, па и то додаје на неизвесности", рекао је Јокић.

Његов колега, "сајбер-фудбалер" Милош Аранђеловић позвао је на опрез од самог старта.

"У овако динамичном формату такмичења мораћемо да будемо потпуно фокусирани од самог почетка, јер вас евентуалне грешке у само 3 минута полувремена могу скупо коштати. Изузетно је важно наћи добру равнотежу у стручности за сајбер и футсал сегмент такмичења унутар чланова тима", казао је Аранђеловић.

Објаснио је и како су изгледале припреме за овако велико такмичење.

"Код нас су три играча стручњаци за Фифу, а петорица за футсал, па мислимо да смо кроз једномесечне посебне припреме успели да анулирамо евентуалне слабе тачке у тиму које би противници желели да експлоатишу", објашњава Аранђеловић, кога од недеље очекују три утакмице у групној фази такмичења, и то прва против екипе из Мексика, а друга или против екипе из Чилеа или руског Ротора.

Србија би могла да направи добар резултат и у фиџитал фудбалу, али и у фиџитал кошарци у којем је Партизан у уторак остварио победу над Фениксима из Азербејџана – 35:30.

image