Русија

Игре будућности: Такмичење које може да промени спортски свет

У Русији је почело прво међународно вишеспортско такмичење у хибридним дисциплинама, које ће омогућити такмичарима из разних земаља да одмере снаге и на спортском, и на дигиталном терену
Игре будућности: Такмичење које може да промени спортски свет

Игре будућности биће одржане у Казању и Сочију од 21. фебруара до 3. марта. Ово је прво међународно вишеспортско такмичење у хибридним дисциплинама. Сваки од њих комбинује концепт "фигиталног" (физичког + дигиталног), односно комбинује класични спорт и е-спорт или ВР/АР технологију.

Иако се такав турнир први пут одржава, манифестација је већ привукла пажњу јавности а неки сматрају да угржава "класичан" спорт јер омогућава исте услове за све учеснике.  

Шта је фиџитал спорт? 

Фиџитал спорт је спајање сајбер спортских игра и њихових аналога физичких спортова.

Иста екипа прво игра, рецимо, сајбер хокеј, а после тога излази на лед. Друга екипа игра сајбер фудбал, а после тога иде на фудбалски терен, у зависности о којој подлози је реч, може бити паркет у дворани за фудбал, где се игра пет на пет, или може бити трава.

Исто се дешава и код најпопуларнијих спортова који имају своје сајбер аналогије. Сасвим једноставно речено, то је спајање сајбер спортске реалности и физичке реалности. Исте екипе, исти спортисти, исти бодови. 

Планирана је укупно 21 дисциплина, која комбинује класични и дигитални спорт. Очекује се да ће на овом турниру учествовати више од 260 међународних тимова и више од 2.000 учесника из целог света.

Званична церемонија отварања почиње у 16:45 а на њој ће, осим председника Русије Владимира Путина, присуствовати више од 20 високих званичника из разних земаља.  

На отварању ће бити представљен високотехнолошки и мултимедијални програм, током којег ће се организатори "играти" са гледаоцима путем светла, пројекција и дронова. У припреми церемоније отварања коришћена је и вештачка интелигенција која ће открити футуролошке прогнозе у осам области будућег света: градови и урбанизам, роботизација, образовање, медицина и биотехнологија, пољопривреда и екологија, истраживање свемира, транспорт, енергија.

Притом сва такмичења могу да се прате уживо и потпуно бесплатно на Јутјуб каналу Игара будућности. 

Како протичу турнири? 

Турнир је подељен у пет области, које се називају "изазови". Највећи наградни фонд добио је изазов "Спорт" (4,8 милиона долара), који ће укључивати такмичења у фиџитал-фудбалу, фиџитал-хокеју, фиџитал-кошарци, фиџитал-борилачким вештинама итд.

Следећи је изазов "Стратегија", са наградним фондом од 2,65 милиона долара. Играчи ће се суочити у фиџитал-MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) дисциплинама, које ће укључивати "Dota 2" и мобилну игру "Mobile Legends: Bang Bang", као и "Свет тенкова". 

Технолошки изазов укључује борбу робота, трке дронова, спортско програмирање, симулатор плеса, симулатор ритма виртуелне реалности. Наградни фонд – 1,25 милиона долара.

Изазов "Тактика" је комбинација физичке тактичке игре у којој се користи безбедно ласерско оружје, ласер таг и компјутерске игре "Counter Strike 2", "Warface", као и мобилну игрицу "Standoff 2". Наградни фонд износиће милион долара.

У изазову "Брзина" такмичари ће се надметати у брзом пролажењу игара са наградним фондом од 300.000 долара.

Узимајући у обзир распоред турнира, такмичења у одређеним дисциплинама су почеле већ 19. фебруара. Прва такмичења су одржана у "Dota 2", у коме су учестововале кинеске екипе LGD Gaming, Invictus Gaming, Xtreme Gaming, Azure Ray, као и три најјача тима Јужне Америке: beastcoast, Thunder Awaken и BOOM Esports. Након тога, у Казањској леденој арени одржан је фиџитал-хокеј са хокејашима из Русије, земаља ЗНД и Балтика, као и Северне Америке.

Треба напоменути да на Играма Будућности Србија такође има представнике. У оквиру турнира биће организовани један од највећих друштвено-одговорних пројеката за децу у спорту на свету, "Фудбал за пријатељство – фиџитал", у коме у десетој сезони постојања Србију представља омладинска школа ФК "Црвена звезда" кроз учешће младог фудбалера Филипа Аврамовића и тренера Марка Милића. 

Фиџитал-спорт мења спортски свет

Прве Игре будућности у Казању имају изузетан значај не само за Русију, јер доказују да је Москву немогуће изоловати, већ и за спорт генерално. Спој класичног и е-спорта даје могућност да се развију нове дисциплине које ће омогућити једнаке услове учесницима широм света. Фиџитал спорт подсећа да је стари добри "баскет" 3х3 од уличног спорта постао олимпијски, иако многи нису веровали да је то могуће.

Игре будућности су добар тест за класични спорт, с обзиром да ће у споју класичног и e-спорта бити мање могућности за политизацију спорта и проблема са суђењем. Уколико турнир протекне добро, пружиће могућност да се развију нове технологије, нове дисциплине, да се на фиџитал-сцени појаве неки нови, млади и перспективни спортисти који ће моћи да унесу нешто ново и свет спорта, којем су очигледно потребне промене. 

image
VV inauguration
banner