Спорт

Стиже "Фудбал за пријатељство – фиџитал" и то на "Играма будућности"

Отворени жреб десете сезоне Међународног друштвено-корисног програма за децу "Фудбал за пријатељство" одржан је у московском изложбеном центру ВДНХ
Стиже "Фудбал за пријатељство – фиџитал" и то на "Играма будућности"© Football for Friendship. Phygital

Оснивач и главни покровитељ програма је компанија "Гаспром", док ће Србију – учесницу пројекта од њеног оснивања 2013. – и ове године представљати његов званични партнер ФК Црвена звезда кроз фудбалера омладинске школе Филипа Аврамовића и тренера Марка Милића.

Активности у оквиру десете јубиларне сезоне једног од највећих друштвено-корисних програма за децу везаних за спорт на свету биће одржане од 18. до 25. фебруара 2024. године у новом "фиџиталном" формату, који поред физичког учествовања деце укључује и активности на дигиталној платформи пројекта.

Турнир "Фудбал за пријатељство. Фиџитал" ће бити одржане у Казању у оквиру првог међународног турнира "Игре будућности".

На основу резултата отвореног жреба састављен је распоред утакмица и формирани су састави шест Екипа пријатељства које ће учествовати у такмичењу. Као и у претходним сезонама програма, тимови пријатељства су названи по ретким и угроженим врстама животиња: Френклинов бумбар, Тигар Куол, Каспијска фока, Сокоро голуб, Гоби медвед и Онагар.

Учесници "Фудбал за пријатељство. Фиџитал" за 2024. биће млади фудбалери, дечаци и девојчице од 12 година из 13 земаља света: Русије, Белорусије, Србије, Северне Македоније, Бенина, Казахстана, Либана, Румуније, Сирије, Словеније, Танзаније, Турске и Централноафричке Републике.

Сви учесници такмичења добиће статус младих амбасадора програма 2Фудбал за пријатељство"и по повратку кући наставиће да деле своја искуства и промовишу девет основних вредности програма – пријатељство, једнакост, правда, здравље, мир, оданост, победа, традиција и част.

Информације о пројекту

"Фудбал за пријатељство" је јединствени међународни дечији социјални програм који "Гаспром" спроводи од 2013. године.

Програм је обухватио 211 земаља и региона света, окупио више од шест хиљада учесника и стекао преко пет милиона присталица.

У оквиру програма постављена су три Гинисова светска рекорда: за највећи број посетилаца виртуелног стадиона, за највећи број учесника из различитих земаља света једног фудбалског тренинга и за највећи онлајн фудбалски догађај.

"Игре будућности" представљају међународни мултиспортски турнир фиџитал концепта, који је на програму у Казању од 21. фебруара до 3. марта 2024.

Прва спортска манифестација у фиџитал концепту комбинује такмичење у физичкој и дигиталној димензији. Формат такмичења подразумева коришћење најновијих достигнуча у области е-спорта, роботике, проширене и виртуелне стварности, информационих технологија и вештачке интелигенције. Главни спонзор "Игара будућности" је "Гаспром".

image
VV inauguration
banner