Спорт

Дзјуба за РТ о фиџитал фудбалу: Д22 би "покидао" све, имам савршену екипу

Артјом Дзјуба са великим одушевљењем пратио је такмичења у фиџитал фудбалу на Играма будућности у Казању, али су му била занимљива надметања у хокеју, кошарци, Каунтер-страјку...
Дзјуба за РТ о фиџитал фудбалу: Д22 би "покидао" све, имам савршену екипу© Maxim Bogodvid/RIA Novosti

Фудбал, као најпопуларнији спорт у свету, нашао је своје место на турниру у Казању и привукао велики број познатих руских спортиста, укључујући и нападача Зенита и руске репрезентације Артјома Дзјубу.

"Веома занимљив формат, допада ми се. Не верујем да може да замени фудбал, можда за сто или двеста година, али ова такмичења су занимљива за гледаоце, зашто их не задржати. Момци који нису способни да засијају у правом фудбалу, могу постати праве звезде у виртуелном фудбалу. Обе дисциплине су узбудљиве, веома је кул", рекао је Дзјуба за РТ.

Андреј Аршавин је замолио председника Владимира Путина да Русија развије своју игру која би била пандан Фифи.

"Искрено, нисам сигуран да би то могло да буде приближног квалитета. ЕА спорт се бави овиме већ много година, па и онда има много замерки корисника. Последња верзија фудбалског симулатора можда је и најуспешнија, донекле је слична правом фудбалу", рекао је нападач Зенита.

Најбољи стрелац руске репрезентације има 35 година и већ је на заласку каријере, па је логично било и питање да ли планира да направи свој тим у фиџитал фудбалу.

"Играм, не сваки дан, али када се окупимо са пријатељима вече се увек заврши надигравањима . ко је најјачи. Понекад чак и на тренинг камповима организујемо турнире. Волим фудбал и хокеј", каже Дзјуба.

Роналдињо је већ основао свој фиџитал клуб - Р10, а Дзјуба сматра да би његов тим био најбољи.

"Време ће показати, али Д22, уколико се појави, 'покидаће' све", рекао је рођени Московљанин са омехом на лицу.

Поред фудбала, Дзјуби су и остала такмичења на Играма будућности била занимљива.

"Свића ми се CS2 у комбинацији са лејзер тагом, али и фудбал, хокеј и кошарка. Ово су сфере које ме лично занимају, али чуо сам да постоје и такмичења робота. Занимљиви су ми и борилачки спортови, имам пријатеље из ММА света. На пример, Тарас Кијашко, ментор Александера Волкова, са којим тренирамо", рекао је Дзјуба.

Некадашњи фудбалери Роман Шишкин и Александар Шешуков су се опробали у фиџиталу, али Дзјуба сматра да је за њега још рано.

"И даље сам активни фудбалер и уживам у професионалним наступима. У будућности - зашто да не? Мислим да бих се брзо прилагодио величини терена и формату турнира. Помогла би и моја грађа, играо бих као стуб у нападу и само делио лопте. Волео бих и да играм НХЛ, био бих на голу", рекао је високи центарфор и додао да му се посебно допада што се током мечева приказују статистички индикатори играча, као што је пулс.

Дзјуба зна и ко би потенцијално био део његове екипе.

"Велики број мојих пријатеља би се одазвао са задовољством. Иван Кузмичев је одличан у Фифи, Каунтер-страјку и НХЛ-у. Такође, Стас Магејев и Макс Ненаков. Екипа би била савршена. Никита Чернов, Саша Головин, Александер Собољев... Чини ми се да последњи проводи 20 сати дневно играјући игрице", осмех не силази са Артјомовог лица.

image