Спорт

Захарова: Русофобичне аспирације Летоније и Естоније, кажњавају спортисте због Игара будућности

Балтичке земље су спремне да делују на своју штету и штету својих грађана, због чега неће презати за потезима који ће покренути озбиљне акције, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова
Захарова: Русофобичне аспирације Летоније и Естоније, кажњавају спортисте због Игара будућности© РИА Новости/Алексей Никольский

Летонија и Естонија застрашују своје становништво кажњавањем спортиста због учешћа на Играма будућности у Казању, изјавила је портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Захарова је истакла да власти Балтичких земаља под апсурдним изговором користе инструменте политичког притиска да застраше, пре свега, сопствено становништво.

"Балтичке земље су још једном показале своје русофобичне аспирације. Спремне су да делују на штету себе и својих грађана, желећи да нас пригуше", истакла је она.

Спортисти из Летоније и Естоније суочавају се са казнама јер су били међу 2.000 учесника на Играма будућности.

То је потврдио и двоструки олимпијски шампион у хокеју Александар Кожевников, који је подржао одлуку спортиста да наступе изнео им занимљив предлог.

"Како се уопште могу коментарисати поступци ове непријатељске државе? Наравно, треба похвалити летонске спортисте за долазак на Игре будућности, али ће сигурно бити последица по њих. Мислим да треба да остану у нашој земљи", рекао је Кожевников.

Летонска федерација хокеја на леду (ЛХФ) је у фебруару одлучила да суспендује лиценце играчима за учешће на турниру.

Исто тако, Естонски савез хокеја на леду поништио је лиценце свим својим спортистима који су долазили у Казањ на такмичења.

Игре будућности, први велики међународни турнир "фиџиталних" спортова на свету који комбинују физичка такмичења у класичним спортовима и посебно приређеним дигиталним спортским дисциплинама за онлајн учеснике из целог света, одржавају се од 21. фебруара до 3. марта.

image
VV inauguration
banner