Русија

Путин: "Игре будућности" су руски поклон спорту, историја почиње сада, у Русији!

Председник Русије Владимир Путин отворио је прве "Игре будућности"
Путин: "Игре будућности" су руски поклон спорту, историја почиње сада, у Русији!© Сергей Бобылев / POOL / РИА Новости

Русија је била и даље јесте једна од главних спортских држава света, земља великих победа, рекорда и спортиста, рекао је председник Русије Владимир Путин на отварању "Игара будућности – 2024", којима присуствује и председник Републике Српске Милорад Додик.

Путин је истакао да се заиста ради о играма будућности, јер се ради о споју традиције и савремености, јединству технологије, знања, вештачке интелигенције и класичног спорта. Реч је, како је објаснио, о једном потпуно новом, иновативном формату такмичења.

Идеја да се обједине класични и сајбер спорт родила се у Русији, подвукао је руски лидер, и нагласио да су "Игре будућности" руски поклон свету спорта. 

"Игре будућности" немају никакве везе са политиком, и у њима неће бити дискриминације или двоструких стандарда, сви учесници ће бити равноправни, додао је Путин.

"Историја почиње управо сада, овде у Русији!", поручио је председник Русије, након чега је и званично отворио прве Игре.

"Игре будућности" су први велики међународни турнир "фиџиталних" спортова на свету, што значи да ће поред физичких такмичења у класичним спортовима бити приређена и посебна такмичења за дигитални спорт, у којем ће онлајн путем учествовати учесници из целог света.

Игре се ове године одржавају у Казању и то од 21. фебруара до 3. марта. Очекује се да ће на турниру учествовати више од 260 међународних тимова са више од 2.000 учесника из целог света, укључујући и оне из Србије и земаља из региона

Церемонији отварања првих Игара присуствује 59 високих званичника.

Међу њима је пет председника, 11 министара и два заменика премијера, 20 заменика министара различитих земаља, 17 амбасадора, представници националних олимпијских комитета, али и заменик председника кинеског парламента. 

image