Спорт

Инфантино осудио нереде у Трабзону, ухапшено 12 особа због напада на играче Фенера

Први човек фудбала поручио да насиљу нема места ни у фудбалу ни у друштву
Инфантино осудио нереде у Трабзону, ухапшено 12 особа због напада на играче Фенера© Enes Sansar/Anadolu/Contributor

Председник Светске фудбалске федерације (ФИФА) Ђани Инфантино осудио је насиље виђено после утакмице 30. кола турског шампионата између Трабзона и Фенербахчеа (2:3).

"Насиље после утакмице турске Суперлиге између Трабзона и Фенербахчеа је апсолутно неприхватљиво", написао је Инфантино на Инстаграму, а преноси званични сајт ФИФА.

"На терену или ван њега, насиљу нема места у нашем спорту или друштву."

Утакмица је одиграна у недељу увече на стадиону "Шенол Гунеш", а Фенербахче је предвођен капитеном Душаном Тадићем до победе стигао голом Мишија Батшуаија у 87. минуту.

Инциденти су почели кад је у судијској надокнади неко од домаћих навијача погодио голмана гостију, Хрвата Доминика Ливаковића, после чега је дошло до вербалног сукоба између фудбалера два тима, а затим и до физичког обрачуна играча две екипе.

Затим су на терен утрчали и навијачи домаће екипе, а један од њих је чак и ножем претио играчима Фенербахчеа.

Полиција је на крају успела да спречи теже последице, а голмана Ливаковића је неко ударио у главу док је одлазио са терена.

"Рекао сам то раније, и поновићу – без изузетка, у фудбалу сви играчи морају да буду сигурни да би играли игру која доноси такву радост толиком броју људи широм света. Позивам надлежне власти да обезбеде да се ово поштује на свим нивоима и да починиоци шокантних догађаја у Трабзону буду позвани на одговорност за своје поступке", написао је Инфантино.

Министар унутрашњих послова Турске Али Јерликаја изјавио је данас да је 12 особа ухапшено.

"Ухапшено је 12 особа које су идентификоване као умешане у инциденте који су се догодили после утакмице Трабзон - Фенербахче", написао је Али Јерликаја на друштвеној мрежи Икс (X).

Јерликаја је навео да је поред навијача који су упали на терен, ухапшено и пет особа које су на друштвеним мрежама позивале на насиље.

Фудбалски савез Турске (ТФФ) је осудио нереде у Трабзону и навео да ће одговорни за инциденте бити санкционисани.

image