Спорт

Захарова: Завера МОК-а и Украјине да руски спортисти не учествују на ОИ

Портпаролка руског Министарства спољних послова сматра да би однос председника МОК-а и Националног олимпијског комитета Украјине требало да буде предмет темељне истраге
Захарова: Завера МОК-а и Украјине да руски спортисти не учествују на ОИ© РИА Новости / Сергей Гунеев

Портпаролка руског Министарства спољних послова, Марија Захарова, оптужила је председника Међународног олимпијског комитета, Томаса Баха, да је учествовао у завери са Украјином како би се руски најбољи спортисти искључили из учешћа на предстојећим Олимпијским играма у Паризу.

''Томас Бах је ушао у политичко-административну и, по свему судећи, злочиначку заверу са једном одређеном страном да искључи јаке спортске такмичаре из међународних такмичења. Однос председника МОК-а са Националним олимпијским комитетом Украјине и његовим званичницима, као и прихватање 'захтева за праћење руских спортиста', требало би да буду предмет темељне истраге'', написала је Захарова на Телеграму.

Она је то саопштила након што су двојица руских шаљивџија, познати као Вован и Лексус, објавила снимак разговора са Бахом, у којем он верује да разговара са спортским званичником из Африке, и када каже да је МОК успоставио посебан панел за праћење медија и интернета и постарао се да спортисти који отворено подржавају руску владу не могу да учествују на играма.

''Понудили смо и украјинској страни, не само да смо понудили, већ смо их замолили, да нам доставе своја сазнања о понашању руских спортиста или званичника'', чује се Бах на том снимку.

''Овакви закулисни споразуми, засновани на старој немачкој традицији осуђивања, из нове перспективе наглашавају допинг скандал који су надували ти исти Немци, немачки 'истражитељи', и који је многе руске спортисте неправедно избацио из спортске рутине'', навела је Захарова.

Она је оценила разговор Баха са шаљивџијама "афером Вотергејт" за МОК и Баха.

Међународни олимпијски комитет је недавно саопштио да је максималан број руских спортиста који могу учествовати на Олимпијским играма тек 55, као и да они не могу учествовати у церомонијама отварања и затварања највеће спортске смотре на свету.

image