Спорт

Рубијалес ухапшен чим је слетео у Шпанију - терети се за финансијске малверзације

Доскорашњи председник Фудбалског савеза Шпаније (РФЕФ) Луис Рубијалес ухапшен је и спроведен у суд по слетању на аеродром из Доминиканске Републике ове среде, јављају тамошњи медији
Рубијалес ухапшен чим је слетео у Шпанију - терети се за финансијске малверзацијеGetty © Anadolu / Contributor

Рубијалес је заједно са неколицином бивших сарадника у РФЕФ осумњичен за финансијске малверзације и прибављања материјалне користи из уговора који је та организација својевремено потписала са Саудијском Арабијом.

У септембру 2019. године, РФЕФ је потписао шестогодишњи уговор са Саудијцима вредан 240.000.000 долара како би мечеви Суперкупа Шпаније били играни у тој земљи Блиског истока, и то у наредних шест година.

Посредник у овом послу била је компанија "Космос", којом руководи бивши фудбалер Барселоне и шпанске репрезентације Ђерар Пике, а та фирма је за посредовање добила 24.000.000 евра.

Рубијалес се већ неко време налазио у Доминиканској Републици, па је Цивилна гарда могла да га ухапси тек након његовог повратка у земљу.

У међувремену, због познатог скандала на додели медаља фудбалеркама Шпаније, када је у уста полубио једну од њих, Рубијалес је разрешен дужности и против њега је поднета кривична пријава за сексуално узнемиравање. Званично је поднео оставку на место председника РФЕФ у септембру 2023. године.

Уколико се докажу тврдње о финансијским малверзацијама, Рубијалесу следе нови велики проблеми.

image