Спорт

Русија озбиљно разматра прелазак из УЕФА у АФК

Фудбалски савез Русије објавио је да ће на следећем састанку извршног комитета, размотрити питање преласка организације из Уније европских фудбалских асоцијација (УЕФА) у Азијску фудбалску конфедерацију (АФК), рекао је председник Фудбалског савеза Русије Александар Дјуков

Избацивање руских клубова из европских такмичења (Лига шампиона, Лига Европе, Лига конференција), утицала је на то да Фудбалски савез Русије озбиљно размотри прелазак у Азијску фудбалску конфедерацију.

"Пре неколико месеци сам рекао да је преурањено причати о Азији, али сада ту опцију већ треба да размотримо. О томе још увек нисам причао са представницима Азијске фудбалске конфедерације, јер смо још увек део УЕФА породице, са којима настављамо сарадњу, па би било ружно започети преговоре са Азијом иза њихових леђа", рекао је Дјуков, преносе "РИА Новости".

Дјуков је додао да је веома важно играти утакмице, што се већ дужи период не дешава.

"Рекао сам и увек истицао да је за нас важно играти и одржавати утакмице. Имали смо период од две године на које је утицао коронавирус, а сада имамо суспензију."

УЕФА и Међународна федерација фудбалских асоцијација (ФИФА) суспендовале су руске тимове 28. фебруара да учествују у међународним такмичењима због отпочињања специјалне операције у Украјини.

Русији је одузета организација финала Лиге шампиона прошле сезоне, пошто се уместо у Санкт Петербургу, финале одржало у Паризу.

УЕФА је продужила суспензију руских клубова минимум до краја сезоне 2022/23, а репрезентацији Русије било је забрањено да се бори за пласман на Светско првенство у Катару.

Такође, Русија неће бити у прилици да учествује у квалификацијама за Европско првенство које се 2024. године одржава у Немачкој.

image
VV inauguration
banner