Спорт

Снажна осуда из врха државе – ево како МОК покушава да одвоји Русију од светског спорта

Заменик министра спорта Русије Одес Бајсултанов назвао је председника Међународног олимпијског комитета (МОК) Томаса Баха "несхватљивим створењем" које покушава да одвоји Русију од светског спорта
Снажна осуда из врха државе – ево како МОК покушава да одвоји Русију од светског спорта© РИА Новости/Рамиль Ситдиков

Претходно је МОК дозволио Русима да  као неутрални спортисти учествују на Олимпијским играма, које ће бити одржане у Паризу од 26. јула до 11. августа.

И та одлука је дошла уз низ критеријума, па ће тако неутрални спортисти имати посебну заставу и химну.

Такође, Русима неће бити дозвољено да учествују у дефилеу спортиста на церемонији отварања, а њихове награде неће бити истакнуте у табели медаља.

"Проблем није у санкцијама, већ у нама", почео је Бајсултанов.

"Има оних који се плаше да ће бити стављени на неке листе, да ће бити изречене санкције или да неће добити три рубље. Али ми смо самоодржива земља и имамо најбоље спортисте на свету. Сада је време за толеранцију прошло."

Због ограничења учешћа у квалификационим такмичењима, за Игре ће моћи да се квалификује највише 55 руских спортиста. Руски председник Владимир Путин је раније рекао да међународни званичници газе смисао олимпијског покрета и подривају темеље међународног спорта.

Заменик министра спорта због тога је позвао Русе да се окрену другом такмичењу – Играма пријатељства.

"Хајде да се ујединимо! Како можете наступати без заставе и химне? То нису патриоте. Морамо се ујединити око Игара пријатељства", додао је Бајсултанов.

Светске игре пријатељства биће одржане од 15. до 29. септембра 2024. године у Москви и Јекатеринбургу.

На овом такмичењу биће спортиста који ће се надметати у 33 спорта, а наградни фонд требало би да износи 4,6 милијарди рубаља.

Заменик премијера Русије Дмитриј Чернишенко раније је изјавио да велики број земаља показује интересовање за Игре пријатељства, упркос покушајима МОК-а да забрани такмичење.

"Извините на грубим речима, али не марим за њих. Не морамо никоме ништа доказивати. Турнир организујемо како нам одговара. Доступан је нормалним спортистима", закључио је Бајсултанов.

image
VV inauguration
banner