Спорт

Британци подржавају учешће Руса на Олимпијским играма: Али, морате да испуните услове

Влада Велике Британије послала је писмо председнику Међународног олимпијског комитета (МОК) Томасу Баху и изразила подршку учешћу руских и белоруских спортиста у неутралном статусу на Летњим олимпијским играма 2024. године у Паризу, преноси "Тајмс"
Британци подржавају учешће Руса на Олимпијским играма: Али, морате да испуните условеGetty © Chesnot / Contributor

Званичници из Одељења за дигиталне медије, културу, медије и спорт (ДЦМС) потврдили су да је британски министар спорта Стјуарт Ендру послао писмо Томасу Баху, као и шефу Међународног параолимпијског комитета (ИПЦ) Ендруу Парсонсу, рекавши да Велика Британија подржава одлуку МОК-а о пријему руских спортиста на Олимпијске игре у Паризу у неутралном статусу, под условом да се испоштују услови.

Међутим, ДЦМС није јавно изнео свој став. Британска министарка културе, медија и спорта Луси Фрејзер је у марту 2023. затражила од највећих спонзора Олимпијских игара да изврше притисак на МОК у вези са учешћем руских и белоруских спортиста на Играма у Паризу.

На ово је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила да је захтев Фрејзерове манифестација русофобије и кршења међународног права.

Претходно је МОК дозволио Русима да присуствују Играма у Паризу у појединачном неутралном статусу, уз низ критеријума. Због ограничења учешћа у квалификационим такмичењима, највише 55 руских спортиста моћи ће да се квалификује за Игре.

Председник Русије Владимир Путин је раније истакао да "међународни званичници искривљују смисао олимпијског покрета и подривају темеље међународног спорта". Летње олимпијске игре биће одржане у Француској од 26. јула до 11. августа, Параолимпијске игре од 28. августа до 8. септембра.

image
VV inauguration
banner