Спорт

Олимпијски и светски шампион био жртва породичног насиља, отац ухапшен због малтретирања

Један од најбољих атлетичара данашњице, заједно са двојицом браће, оптужио оца за насиље
Олимпијски и светски шампион био жртва породичног насиља, отац ухапшен због малтретирањаGetty © Sam Barnes / Contributor

Норвешка полиција објавила је да је подигла оптужницу за насиље у породици против Гјерта Ингебригстена, оца и бившег тренера атлетичара Јакоба Ингебригстена, олимпијског шампиона у трци на 1.500 метара.

Јакоб Ингебригстен и два његова брата који су такође спортисти, Хенрик и Филип, прошлог октобра су у једном интервјуу оптужили свог оца за породично насиље.

"Одрасли смо са веома агресивним и ауторитарним оцем, који је користио физичко насиље и претње као део свог васпитања. Увек смо осећали нелагодност и страх", изјавила са браћа Ингебригстен у октобру за лист "Верденс Ганг".

Полиција је у саопштењу за јавност навела да је одлучила да подигне оптужницу против Гјерта Ингебригстена за случај малтретирања, а медији су пренели да се не ради о тројици спортиста, већ о њиховом млађем брату.

Гјерт, који је тренирао синове све док нису раскинули сарадњу после Олимпијских игара 2021, увек је негирао оптужбе.

Јакоб (23) је поред олимпијског злата, освојио и две титуле шампиона света (2002, 2023), док су његова браћа Хенрик (33) и Филип (31) били европски прваци на 1.500 метара.

image