Спорт

Тренер Аталанте о финалу против Леверкузена: ТВ куће нису одушевљене, али и то је фудбал

После пласмана у финале Лиге Европе, Ђан Пјеро Гасперини рекао је да Аталанта даје наду да ништа у фудбалу није важније од саме игре и "поткачио" оне који годинама покушавају да оснују Суперлигу
Тренер Аталанте о финалу против Леверкузена: ТВ куће нису одушевљене, али и то је фудбалGetty © Jonathan Moscrop

Аталанта се пласирала у финале Лиге Европе, пошто је у двомечу била боља од француског Олимпика из Марсеља и за европски трофеј бориће се против Леверкузена.

"Мислим да ће финале Лиге Европе бити историјска прилика за наш клуб. Ово што смо постигли заиста је невероватно. Ово је такође добро за све. Неки људи мисле да је потребно основати Суперлигу, да су неке друге ствари важније од саме игре. Пример Аталанте даје наду да није тако", рекао је италијански стручњак, који Аталанту води од 2016. године.

Искусни стручњак подсетио је шта је суштина фудбала.

"Фудбал је меритократија. То је оно што ову игру чини чаробном, а не то што ћете нека права да добијете захваљући свом статусу, пореклу или генетици", рекао је Гасперини.

Тренер Аталанте је свестан да финале против Леверкузена није оно што су очекивали људи који на фудбалу зарађују огромне паре.

"Упознали смо Бајер пре две године. Ове сезоне играју чудесно, нико их није победио. Можда ово није финале два тима којим су ТВ куће одушевљене, па опет – многима даје наду. Све ово, наш сусрет у финалу, значи да фудбал може да буде добар и узбудљив и без милиона навијача широм света. Фудбал је и ових 14.000 људи што су били на трибинама нашег стадиона", завршио је Гасперини.

Финале другог по квалитету Уефиног такмичења заказано је за 22. мај у Даблину.

image