Спорт

Португалија чека "орлове", Јужна Кореја херојски прошла и растужила Уругвај

Фудбалске репрезентације Португалије и Јужне Кореје пласирале су се у нокаут фазу Светског првенства из групе Х
Португалија чека "орлове", Јужна Кореја херојски прошла и растужила УругвајGetty © Alex Grimm

Јужна Кореја је победила Португалију после преокрета 2:1 и успела да обезбеди пролаз као другопласирана у групи због боље гол-разлике од Уругваја.

Португалци су изгубили, али потврдили чело табеле, што значи да би могли да се сусретну са Србијом у осмини финала шампионата.

Екипа Фернанда Сантоша чека другопласираног из групе Г, а то ће највероватније бити победник сусрета између Србије и Швајцарске (20.00).

Што се утакмице са Јужнокорејцима тиче, "европски селесао" је боље почео и већ у петом минуту стигао до вођства. Диого Далот је одлично прошао по десној страни, вратио повратну до Рикарда Орте који је закуцао у мрежу.

Међутим, ривал се није предавао и у 27. минуту стигао до изједначења. Ким Јонг-Гвон је искористио катастрофалну реакцију Кристијана Роналда после корнера и убацио лопту у мрежу за 1:1.

До краја сусрета било је шанси на обе стране, Јужна Кореја је јурила тријумф који би је одвео у наредну фазу такмичења, а то се десило у самом финишу.

Најбољи играч Хјон-Сон Мин је "измислио" погодак, претрчао 60 метара и асистирао Хванг Хе-Чану и овај је погодио за 2:1.

Јужна Кореја је завршила испред Уругваја, који је са 2:0 савладао Гану.

Била је то реприза меча две селекције из четвртфинала Мундијала у Јужној Африци 2010. године, када су Уруси прошли након драме у финишу и одбрањеног гола Луиса Суареза који је руком спречио "црне звезде" да оду у полуфинале.

Легендарни нападач је и сада био у центру пажње као капитен, носио свој тим и продужио клетву коју је бацио пре 12 година.

То се видело у 19. минуту када је Гана добила пенал после невероватне ситуације. Код покушаја Џордана Ајуа од два минута раније, досуђен је офсајд, а у наставку акције је Мохамеда Кудуса оборио голман Рошет.

Из ВАР собе је стигла потврда да офсајда ипак није било, као и да је старт голмана можда био за пенал. Судија је гледао снимак и показао на белу тачку.

Андре Ају, који је једини играч Гане који је играо на том мечу 2010, преузео је одговорност и катастрофално шутирао. Рошет га је прочитао и одбранио.

Десетак минута касније на семафору је писало 2:0 за Уругвај, оба гола постигао је Де Араскаета, али је велику помоћ имао у асистенту Суарезу.

Све је ишло ка томе да ће Уругвај проћи, међутим, чули су лоше вести са другог стадиона, нису могли да се опораве и сјајна генерација је у групи завршила свој последњи Мундијал.

Standings provided by Sofascore
image