Србија и Балкан

Страни емисари понављају исто: Апел на мир пред изборе, а не питају ко стоји иза тога

Портпарол ЕУ осудио је насилне упаде који су се догодили на северу Косова и позвао стране да се уздрже од насиља и сваког вида провокације
Страни емисари понављају исто: Апел на мир пред изборе, а не питају ко стоји иза тога© Tanjug/null STF

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да за одржавање избора 18. децембра за градоначелнике општина на северу Косова и Метохије морају да се узму у обзир сви фактори како би се обезбедиле мирне околности.

"Када разматрају организовање парцијалних избора на северу, 'косовске' власти морају узети у обзир све безбедносне, административне и политичке факторе како би осигурали да избори буду инклузивни и мирни", навео је Стано за приштинску "Газету експрес".

Он је истовремено осудио насилне упаде који су се догодили на северу Косова и позвао стране да се уздрже од насиља и провокација и посвете са моменталном враћању безбедне атмосфере.

Осим портпарола Европске уније, огласио се и амерички амбасадор Џефри Ховенијер у Приштини и дао своје мишљење о изборима на северу. Џефри је поручио да САД осуђују насиље поводом инцидената на Косову и Метохији који се дешавају у претходних неколико дана, додавши да је Америка забринута, јер, према његовом мишљењу, ово није тренутак у којем би требало да се одрже избори.

Амерички амбасадор такође је поручио да угрожавање живота, насиље, застрашивање и употреба експлозивних направа не би требало да буду део протеста, а обе стране позвао је на уздржаност.

Бруталан упад полицијских снага у општинске просторије амбасадори нису коментарисали. 

Покушавајући да спрече насилно преузимање општинских просторија од стране Приштине, грађани су се окупили испред општинских зграда у Зубином Потоку, Лепосавићу и Северној Митровици. 

У Северној Митровици су поразбијани прозори на просторијама Општинске изборне комисије, а чули су се и топовски удари.   

Срби су напустили приштинске институције у знак протеста због укидања регистарских таблица Републике Србије, а председница привремених приштинских институција Вјоса Османи расписала је ванредне изборе за локалне скупштине и градоначелнике. 

Будући да представници Срба, углавном, бојкотују изборе апсурдно је да ће градоначелници у сва четири општине у којима живе Срби, највероватније, бити Албанци.

То западни амбасадори такође нису коментарисали, као ни поруке приштинске власти да ће избори бити одржани па макар на листићима била једна листа или један кандидат и без обзира на одзив грађана.

Низ инцидената на северу

Након што су чланови новоименоване Општинске изборне комисије 6. децембра, уз подршку наоружаних специјалаца, упали у зграду Општине Зубин Поток и заузели просторије, у току јучерашњег дана сведочили смо још једном инциденту од стране специјалне јединице полиције тзв. Косова.

У центру Велике Хоче, припадници РОСУ,  упали су у једну од најстаријих винарија која је у власништву породице Петровић, како би одузели 40.000 литара вина.

Подсетимо, јуче су два џипа Кфора ушла у двориште дечијег обданишта "Наша радост" у Лепосавићу.

У моменту када су војници Кфора, око 12.30 часова, са оружјем у рукама ушли у двориште обданишта у Лепосавићу и кренули ка улазним вратима, око 300 малишана свих узраста било је у згради, а они најмлађи су спавали.

Саопштење КФОР-а поводом непријатности коју су доживели запослени у вртићу, али и најмлађи, јесте да су јединице случајно дошле на паркинг вртића и да су желели само да окрену своја возила.

image