Србија и Балкан

РТ Балкан у северном делу Косовске Митровице: На улицама нема "косовске полиције"

Како јавља наш репортер око 8 сати на улицама града нису виђене њихове снаге
РТ Балкан у северном делу Косовске Митровице: На улицама нема "косовске полиције"

Јединице косовске полиције које су синоћ после 20 сати из јужног ушле у северни део Косовске Митровице повукле су се рано јутрос из насеља у северном делу града која су током ноћи контролисали.

Како јавља наш репортер из Косовске Митровице, после осам часова на улицама нису виђене њихове снаге. 

У Бошњачкој махали, на раскрсници код источног моста преко Ибра и у околним уличицама у којима су током доброг дела ноћи биле видљиве појачане патроле косовске полиције, јутрос њихово присуство није видљиво, а саобраћај преко источног моста тече нормално. У Бошњачкој махали јутрос су отворене продавнице и људи пролазе на посао.

Патрола "косовске полиције" јутрос нема ни у насељу Три солитера, полиције нема ни на путу ка Сувом Долу ни у насељу Брђани, на местима на којима су ноћас биле појачане патроле.

Људи из северног дела Митровице који су се синоћ, после вести о уласку "косовске полиције" у северни део града окупили, највише на раскрсници код Техничке школе, на неких 150 метара од раскрснице код источног моста, разишли су се нешто иза поноћи и од јутрос је у граду сиутација мирна, мада људи напето ишчекују шта би могли да донесу дан и ноћ који долазе.

Иначе, јединице косовске полиције синоћ су, нешто после 20 сати, ушле готово истовремено преко источног моста у Бошњачку махалу, затим и преко Сувог Дола у насеља Три солитера и Брђани и у Микронасеље. Ово су насеља у северном делу Косовске Митровице у којима је мештовито становништво, највише су то Албанци, а има Бошњака и Срба, а из Косовске полиције одмах по уласку појачаних полицијских снага из јужног дела Митровице објашњено је да су те снаге послате "да појачају безбедност у етнички мештовитим насељима односно деловима града а после притужби Албанаца са Севера да се у својим насељима не осећају безбедно".

Током вечери, док су полицијаци албанске националности дежурали у Бошњачкој махали и другим насељима, северним делом града неколико пута прошле су и патроле КФОР-а.

Све ово на северу Косова и Метохије дешава се само десетак дана уочи расписаних ванредних избора за градоначелнике Северне Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока и две недеље уочи избора за СО Звечан и Лепосавић.

Из међународне заједнице али и неких албанских партија из Приштине протеклих дана стизале су изјаве да би изборе требало одложити као и да не би био "смак света" да се таква одлука донесе.

Пре три дана косовска полиција са члановима новоименоване ОИК преузела је канцеларију ОИК у Зубином Потоку, том приликом дошло је до окупљања грађана испред зграде СО, чуле су се и детонације али је све завршено без већих инцидената.

Преузимање канцеларије покушано је и у Северној Митровици, али су се на улици испред окупили грађани, чуле су се и детонације, па је полиција у првом покушају одустала од те намере. Касније током вечери полиција је у просторијама  изборне комисије у Северној Митровици контрлисаном експлозијом уништила ручну гранату која је нађена унутра.

image