Србија и Балкан

БиХ: Покренута истрага због вређања српских војника

Надлежни органи Оружаних снага Босне и Херцеговине покренули су процедуру ради провере навода о вређањима Срба на националној основи
БиХ: Покренута истрага због вређања српских војникаGetty © Damir Sagolj

Из Министарства одбране у Савету министара, потврђено је да су надлежни органи Оружаних снага Босне и Херцеговине, одмах по пријави двоје кандидата на обуци у касарни у Пазарићу код Сарајева, покренули процедуру ради провере навода о вређањима Срба на националној основи.

Процедура је покренута у складу са Правилником о војној дисциплини и дисциплинском поступку у Оружаним снагама, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара, јавља РТРС.

Из Министарства уверавају да се "све активности реализују се у оквиру командовања и контроле и у складу са прописаним процедурама".

У саопштењу се истиче да ће, на основу чињеница до којих се дође унутрашњом истрагом, Министарство одбране и Оружане снаге БиХ предузети даље мере у складу са прописима и процедурама, о чему ће јавност бити благовремено упозната.

"Стандарди понашања у Оружаним снагама БиХ захтевају од војних лица, кадета и кандидата на обуци, да се понашају у складу са прописима дефинисаним у Закону о одбрани, Закону о служби у Оружаним снагама БиХ, етичком кодексу понашања припадника Оружаних снага и других важећих прописа. Обавеза је да се примењују на свим локацијама Оружаних снага БиХ, па тако и у Центру за основну обуку у Пазарићу", напомињу из Министарства.

Заменик министра одбране у Савету министара Мирко Околић, изјавио је да се испитује случај малтретирања и вређања припадника Оружаних снага БиХ српске националности у касарни "Заим Имамовић" у Пазарићу код Сарајева и да очекује да за седам дана буде обелодањено шта се ту дешавало.

Подсетимо, један од бошњачких официра (име познато РТРС), терао је војнике српске националности који у Пазарићу завршавају основну обуку, да кажу да постоји само БиХ и ништа друго, као и да је Ратко Младић злочинац, а претио им је судом.

После таквих претњи, писаним путем су изјавили да се не осећају безбедно у касарни.

Исти официр, када је војнике бошњачке националности водио на верски обред у оближњу џамију, тражио је од њих да на његов узвик "Текбир", гласно одговоре "Алаху екбер", што је наишло на негодовање и појединих Бошњака у Оружаним снагама.

image
VV inauguration
banner