Србија и Балкан

Српска црква у Мостару опљачкана десети пут од почетка године: Неко не жели Србе овде

Страхујем за своју безбедност, за безбедност српске заједнице и за безбедност Саборне цркве, рекао је старешина храма Душко Којић
Српска црква у Мостару опљачкана десети пут од почетка године: Неко не жели Србе овдеwww.globallookpress.com © GTW/http://imagebroker.com/#/search/

Саборна црква Свете Тројице у Мостару ноћас је опљачкана, девастирана и покидани су сви каблови за електричну енергију, рекао је старешина Саборне цркве Душко Којић, истакавши да страхује за за своју, као и безбедност заједнице и овог храма, преноси РТРС.

"Питање је да ли се више може вратити све у исто стање у којем је било. Покидани су сви каблови који доводе струју у Саборну цркву, омогућавају рад звоника, осветљења и сата. Питам се да ли је ово порука да неко не жели да светли Саборна црква, да се не чују звона", рекао је Којић.

Он је подсетио да ово није прва крађа, али свештенство није сваки пут желело да узнемирава јавност.

Свештенику Душку Којићу је опљачкан стан пре извесног времена, а опљачкана је и Саборна црква, како каже, у овој години 10 пута.

"Нисмо то пријављивали јавности из уверења да ово није напад на цркву већ да је то дело лопова. Ја се данас не осећам безбедно у Мостару. Да ли радови на цркви овако дуго трају зато што постоји жеља да се ова црква не обнови? На сваки наш корак напред неко нас врати три корака уназад. Ово је скандалозан и вандалски чин. Растројен сам емотивно као човек и свештеник", рекао је Којић.

Он је додао да је јутрос мајстора који је радио на електричним инсталацијама затекао у сузама, а да су сви који су дошли исто одреаговали.

Полиција, каже Којић, покушава да уради све што је у њиховој надлежности, а неколико пута су и ухватили починиоце.

"До сад смо ово схватали као пљачке појединаца, али када је оволико уништена да више не може да светли и да звоне звона, да сатови не раде - питам се који су мотиви свега овога", истакао је Којић.

Он је навео да би затражио и заштиту и састанак да се види о чему је реч, али да његове молбе до сада нису биле услишене и да су се завршавале на обећањима.

"Сви показују вољу и заинтересованост, али то се заврши на обећањима и никада се ништа не реализује. Од јутрос су православни свештеници у сузама у Саборној цркви. Ово је прешло све границе", поручио је Којић.

Руска амбасада у БиХ: Снажно осуђујемо срамни напад

Амбасада Руске Федерације у БиХ осудила је срамни напад непознатих лица на Саборну цркву Свете Тројице у Мостару, саопштено је из руске Амбасаде у БиХ.

Из Амбасаде истичу да су "сличне провокације спрам верских објеката без обзира на њихову мотивацију апсолутно неприхватљиви јер се тичу дубинских осећања људске свести и идентитета".

"У вези тога обраћамо се правосудним органима БиХ као и органима за очување јавног реда ради што брже идентификације и процесуирања свих починиоца овог нељудског чина као и ради предузимања свих мера да се спрече све сличне покушаје убудуће", саопштено је из Амбасаде Русије.

Заменик председника Градског већа: Осећамо се несигурно

Најновији напад на Саборну цркву Свете Тројице у Мостару до сада је најболнији јер има елемената који указују да неко жели да обнова овог православног храма не буде завршена и да се Срби у овом граду не осећају сиугурно, оценио је заменик председника Градског већа Велибор Миливојевић.

Миливојевић каже да је посљедња пљачка, један у низу напада и скрнављења објеката СПЦ у Мостару и у финансијском смислу је најтежа, али и болнија од свих оних прије.

"Први пут, осим користољубља, има значајних елемената који указују да неко жели да црква не светли, да се обнова не заврши, да се осећамо несигурно овде", рекао је Миливојевић.

Он поручује да ће настојати да се у буџету града Мостара за наредну годину нађе ставка за обнову Саборног храма.

"Очигледно је приоритет да се она заштити, па да се онда настави са радовима. Срби заслужују да храм буде обновљен, на искрену радост свих Мостараца", нагласио је Миливојевић.

Покидане све инсталације

Из Саборне цркве украдено је око 90 метара инсталираних каблова и оштећена табла од осигурача, рекао је портпарол Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић.

Према Марићевим речима, пљачку је јутрос пријавио мостарски свештеник, а полиција је још од јутрос на терену и ради се увиђај и остале истражне радње..

"Читава екипа из криминалистичке полиције је на терену. Истрага је у току и знаће се више у наредним данима", поручио је Марић.

image
VV inauguration
banner