Србија и Балкан

Шмит: Време блокаде власти у БиХ је завршено

Високи представник за Босну и Херцеговину рекао је да очекује да институције у БиХ ураде свој део посла, а то се односи на доношење законодавних атака и формирање власти
Шмит: Време блокаде власти у БиХ је завршеноwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Високи представник за Босну и Херцеговину Кристијан Шмит, након седнице Већа за спровођење мира (ПИЦ), изјавио је да верује да је време блокада власти у БиХ завршено и да очекује да се институције формирају у догледно време.

"Босна и Херцеговина има историјску шансу. Након одржаних избора и охрабрујућег напретка који смо видели у формирању институција и власти, БиХ има шансу да оствари напредак на путу према европским интеграцијама", рекао је Шмит, преноси Танјуг.

Он је истакао да би кандидатски статус могао да буде први корак који је добродошао у том правцу.

"Морам рећи да то још увек није готово. О томе ће одлучивати Европски савет у Прагу наредне седмице, заправо постоји једно охрабрење и очекивање да институције у БиХ ураде свој део посла, а то се односи на доношење законодавних атака и такође формирање власти", рекао је високи представник за БиХ.

Шмит је додао да би кандидатски статус био први корак, а да би након тога уследио прави посао.

"Тај статус не значи да ће БиХ аутоматски постати чланица ЕУ. Ништа се значајно не може десити без напора, тако је у животу, а свакако је тако и у политици", казао је Шмит и додавши да се некон много година летаргије неке ствари мењају.

"Морамо искористити овај замах јер дуго времена се чека да Босна и Херцеговина направи одлучне кораке према просперитетној будућности".

БиХ би требало, сматра Шмит, да постане део европске породице што је пре могуће.

"Неки политичари су након избора показали да су спремни да делују и надам се да су времена сталних блокада сада иза нас, и да су та времена прошлост. Можете бити уверени да ћу ја заједно са међународном заједницом допринети дијалогу који треба да се настави", истакао је Шмит.

Он је додао да очекује да ће формирање институција бити завршено у догледно време и да ту неће бити простора за блокаде. 

Нагласио је да је време за неуверљиве политичке маневре прошло.

"БиХ мора да покаже да је у стању да политички и економски функционише, и да је способна да спроводи реформе. То захтева да делујемо у интересу ове земље, то укључује владавину права", казао је Шмит и нагласио да сада није време да се политичари поигравају с изборним телом и својим бирачима.

image
VV inauguration
banner