Србија и Балкан

Из Републике Српске поздравили предлог да Шмит оде из БиХ

Предлог резолуције о Западном Балкану који се нашао пред Бундестагом је позив Шмиту да на безболан начин оде из БиХ, оцењују у Републици Српској
Из Републике Српске поздравили предлог да Шмит оде из БиХwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић оценио је да предлог резолуције о Западном Балкану, који су посланици странке Алтернатива за Немачку (АФД) упутили Бундестагу представља позив Кристијану Шмиту да на безболан начин оде из БиХ и да не буде понижен у властитој земљи.

Стевандић је изразио задовољство јер је у Немачкој почело да се предлаже оно што се у Републици Српској тражи већ 10 година, пише РТРС.

"Вероватно ће то убрзо бити и у другим европским земљама, и то тумачим као позив Шмиту из Немачке да пакују кофере, тако да ће он имати више проблема са немачком политиком него са политиком у Републици Српској, јер ми га свакако не признајемо", рекао је Стевандић.

Он сматра да није битно што је то предлог опозиције, јер је то званичан став немачке политике, без обзира колико она процентуално има снаге у парламенту.

Стевандић је сагласан са ставом посланичке групе АФД да политика принудне централизације БиХ, спровођење бошњачких интереса и игнорисање права Хрвата и Срба појачава сецесијске тенденције и само води ка даљој нестабилности.

"Било би добро и да опозиција у власти Федерације БиХ размишља као део немачке политике у коју су се толико заклињали", наводи Стевандић.

Када је реч о Самиту ЕУ - Западни Балкан одржаном јуче у Тирани, он је оценио да је председник Србије Александар Вучић изношењем свог става показао да државници који имају кичму имају и будућност.

"Сви други који прихватају дириговање и хорско одлучивање су људи који су без властитог кредибилитета и који су послушници тренутне међународне политике, а која се управо у овим годинама распада и изазива светске сукобе", рекао је Стевандић.

Посланици странке АФД упутили су Бундестагу предлог резолуције "Стабилност и безбедност за Западни Балкан" у којем се наводи да је проширење ЕУ на државе Западног Балкана нереално, те да треба тежити привилегованом партнерству по моделу Швајцарске и Норвешке.

image