Србија и Балкан

Додик: Након конституисања Већа народа биће изабрана нова Влада

Председник Републике Српске поручио да је конститусање Скупштине завршено веома ефикасно и поновио да су активности ЦИК-а усмерене су против СНСД-а
Додик: Након конституисања Већа народа биће изабрана нова Влада© Tanjug/null (STR)

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић обавестио нас је да су конципирани сви елеметни за састав Владе, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

"Чекамо да се формира Веће народа, а то је у уторак. Након тога, затражићемо седницу Народне Скупштине РС, како би била изабрана нова влада" рекао је Додик, јавља РТРС.

Он је истакао је да је ЦИК и по том питању одуговлачио.

"Веома ефикасно смо завршили контитуисање НСРС, завршен је поступак око делегата Већа народа и Дома народа. Активности ЦИК-а усмерене су против СНСД-а, а неважећи листић су прогласили важећим", навео је Додик на конференцији за новинаре.

Одлука ЦИК-а о признатом неважећем листићу- најцрња тачка у њиховом раду

Реаговао је на, како каже, срамну и незакониту одлуку Централне изборне комисије БиХ у процесу избора делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Председник Републике Српске нагласио је да је та одлука ЦИК-а "најцрња тачка у раду Централне изборне комисије"

"ЦИК у континуитету проводи активности које су директно уперене против СНСД-а", каже Додик.

Додао је да представници Странке демократске акције (СДА), Демократског фронта (ДФ), Српске демократске странке (СДС) и Партије демократског прогреса (ПДП) седе у ЦИК-у и јасно раде на штету партије Савез независних социјалдемократа (СНСД).

Истакао је да Република Српска није задовољна спровођењем Дејтонског споразума.

"Сматрамо да тзв. ПИК највише доприноси проблемима у БиХ. Прваци света у рушењу БиХ јесу земље ПИК-а, за лажну наду на овим просторима, јер све њихове политике биле су промашене. Нас наговарају како је то нешто добро за нас, а ми, ето, од муке, то као прихватамо. Залагаћемо се за Уставну позицију БиХ", нагласио је Додик.

Додик је навео да СНСД на заједничком нивоу има највише представника, и да је незаобилазно да добије и четвртог делегата у Дому народа парламента БиХ, као и да Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ има подршку СНСД-а да буде председавајућа Савета министара БиХ.

Истакао је да је утврђена делегација која ће представљати СНСД у разговорима са представницима "осморке".

Додик је поновио да Република Српска има усвојен Буџет за наредну годину.

"Плате радника у наредној години биће повећане за пет одсто, а пензије за 13 до 14 одсто", рекао је председник Републике Српске.

Седници Извршног комитета присуствовали су потпредседници СНСД-а Жељка Цвијановић и Радован Вишковић, високи функционери странке, међу којима су Славко Митровић, Зоран Тегелтија, Нада Тешановић, Денис Шулић, Сања Вулић, Синиша Каран и Радован Ковачевић.

image
VV inauguration
banner