Србија и Балкан

Kурти прети: На агресију ћемо одговорити свом снагом коју имамо

Премијер привремених приштинских институција поручио да барикаде "маскираних криминалаца на северу" треба одмах уклонити
Kурти прети: На агресију ћемо одговорити свом снагом коју имамоGetty © Omer Messinger / Stringer

Премијер привремених власти у Приштини Аљбин Kурти изјавио је синоћ да тзв. Kосово не жели сукоб, али и да ће на агресију одговорити свом снагом коју има.

"Желе двостуко враћање у прошлост. Први, повратак у време Милошевића и рата. Друго, да се питање 'Kосова' врати у УН и што даље од ЕУ. 'Kосово' је европска, демократска и проамеричка држава. Са овим руководством које има, Србија је аутократска, проазијска и милитантна. Не желимо сукоб, желимо мир и напредак, али ћемо на агресију одговорити свом снагом коју имамо. Сада када ни регистарске таблице за возила ни датум избора не могу да се користе као изговор, нелегалне структуре Србије претворене у криминалне банде откриле су се", написао је Kурти на Фејсбуку.

Он је тако реаговао на изјаву председника Србије Александра Вучића да ће Србија од Kфора тражити да рспореди своје војне и полицијске снаге на Kосово и додао да ће свако неосуђивање "оркестрираног насиља" од ЕУ и САД охрабрити званични Београд на даље подстицање дестабилизације.

Према његовим речима, Србија већ неколико дана "прети Kосову агресијом" и позива на повратак српске војске на Kосово, позивајући се на Резолуцију 1244 УН.

Курти је додао да је косовски министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља у контакту с командантом Kфора и да барикаде "маскираних криминалаца на северу" треба одмах уклонити.

"'Kосово' је земља слободних и вредних грађана, без обзира на етничку припадност, веру, пол и године. Злочинци и русофили ће пропасти. 'Република Kосово' ће победити", поручио је он.

image