Србија и Балкан

Вучић у Азербејџану: Важни састанци у току дана

У фокусу разговора је војна индустрија и јачање сарадње две земље у тој области
Вучић у Азербејџану: Важни састанци у току дана© AP Photo/Darko Vojinovic

Председник Србије Александар Вучић састао се јутрос у Бакуу, у оквиру радне посете Азербејџану, са министром војне индустрије те земље Мадатом Гулијевим.

У фокусу разговора је војна индустрија и јачање сарадње две земље у тој области.

"Веома битна посета Азаребејџану са којим имамо истински пријатељске односе. Врло поштујемо, већ годинама уназад, рад председника Алијева. Дошли смо у снажном саставу и управо смо почели разговоре о најважнијим стварима из војне индустрије и трансферу технологија", написао је Вучић на друштвеним мрежама.

Састанку присуствују и помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, амбасадор Србије у Азербејџану Драган Владисављевић и делегација одбрамбене индустрије Србије.

"Војна индустрија је много боља него раније, али не можете никада да будете задовољни ако желите снажну војску", рекао је Вучић током првог дана посете.

Вучић је посетио и центар "Хајдар Алијев", одакле су,на Инстаграму, објављени снимци и фотoграфије.

"Величанствени центар Хајдара Алијева ме импресионира сваки пут када га посетим. Дух великог вође и државника, који је своју земљу повео на пут просперитета и напретка, видљив је у сваком кутку ове реномиране институције и подстиче нове генерације да наставе истим путем", написао је председник на Инстаграму.

Председник је обишао изложбу олдтајмера, где се могу видети аутомобили произведени у Немачкој, САД, Француској, Италији, Великој Британији и Совјетском Савезу.

Најстарији експонати су из 19. века, са самих почетака развоја аутомобилске индустрије, попут Дајмерлове моторне кочије из 1892. године.

Центар Хејдар Алијев је комплекс зграда од 57.500 м2 у Бакуу у Азербејџану који је дизајнирала Заха Хадид, и познат је по препознатљивој архитектури и течном, закривљеном стилу без оштрих углова.

Здање је названо по Хејдару Алијеву (1923–2003), првом секретару Азербејџанске ССР од 1969. до 1982. и председнику Републике Азербејџан од октобра 1993. до октобра 2003.

Вучић се,у Председничкој палати, састао тет-а-тет са председником Азербејџана Илхамом Алијевим.

Алијев и Вучић су се срдачно поздравили и руковали испред Палате, а потом је уследио састанак двојице председника у четири ока. Oni ће разговарати пре свега о сарадњи у области енергетике и унапређењу билатералних односа две земље.Председник Србије осврнуо се јуче на вест да ће Турска наоружати тзв. Косово дроновима "Бајрактар".

"То за нас није ни лака, ни лепа вест и то ће утицати на наше односе, иако веома поштујемо председника Реџепа Тајипа Ердогана", изјавио је Вучић.

Председник је истакао да се нада да ће Србија ускоро моћи да се похвали значајним бројем дронова камиказа и других летелица.

image
VV inauguration
banner