Србија и Балкан

Данас велики протест Срба код барикаде у Рудару

Север Косова и Метохије нити је Немачка нити је Куртијева прћија него је место на коме живимо и на коме желимо да останемо и опстанемо, поручили из Кризног штаба српског народа на северу КиМ
Данас велики протест Срба код барикаде у Рудару© Зоран Шапоњић

Велики протестни скуп Срба са Косова и Метохије биће одржан данас, код крста, на барикади у Рудару где је магистрални пут Косовска Митровица - Лепосавић - Јариње блокиран већ 13 дана. 

На овај протест позвао је Кризни штаб српског народа са севера Косова и Метохије због, како је наведено, "најновијих претњи Аљбина Kуртија који је позвао на нестанак српског народа и на убијање Срба на барикадама, као и због директне подршке Kуртију од стране немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа који се дрзнуо да поставља ултиматуме и рокове за уклањање барикада и стао на страну Kуртијевог терора и насиља." 

"На том протесту ће да се окупи наш народ, лекари, професори, учитељи, рудари, рођаци, комшије, наше мајке, сестре, а сви заједно ћемо да пошаљемо јасну заједничку поруку да не пристајемо на погром и убијање и да север Косова и Метохије нити је Немачка нити је Куртијева прћија него је место на коме живимо и на коме желимо да останемо и опстанемо", стоји у поруци Кризног штаба српског народа на северу КиМ. 

И прошлу ноћ, 12. заредом, на барикади у Рудару провело је више стотине Срба из Северне Митровице и Звечана. Барикаде су и јутрос на укупно девет локација на северу а под блокадом су најважнији путни правци. 

Косовска полиција потврдила је да је у среду поподне успоставила "контролне пунктове на магистрали Косовска Митровица и Лепосавић, како би, наведено је у саопштењу "гарантовала кретање и слободу кретања за све без разлике, као и спречавање криминалних активности". 

Породица ухапшеног полицајца Дејана Пантића који је од хапшења 10. децембра у бази специјалне полиције на Јарињу, ни јуче није успела да са њим ступи у контакт и сазна како је његово стање. И даље нема одговора на захтев адвоката да се Пантићу омогући телефонски разговор и сусрет са породицом. 

image