Србија и Балкан

Бројни Срби и даље у Рудару, људи ложе логорске ватре не би ли се загрејали

Ситуација на барикадама је мирна, у близини се повремено могу видети возила КФОР-а и ЕУЛЕКС-а, а људи кажу да су на опрезу после синоћних најава из Приштине да би барикаде требало уклонити
Бројни Срби и даље у Рудару, људи ложе логорске ватре не би ли се загрејали© Зоран Шапоњић

Многобројни Срби из Северне Митровице, Звечана и околних села и даље су на барикади у Рудару, на магистрали од Косовске Митровице према Лепосавићу која је јуче блокирана када је преко пута препречено неколико камиона.

Овде је током читаве ноћи и јутра падала киша, а у овом тренутку, пошто су у међувремену допремљена дрва, људи ложе логорске ватре како би се загрејали. Поред магистрале постављени су и шатори у које људи могу да се склоне од кише и хладноће а много људи је и у аутомобилима који су паркирани около. 

Непромењено стање је и на барикади у месту Ибарска Слатина, на десетак километара од Лепосавића, где је такође у овом тренутку окупљено доста људи. На магистрали од Северне Митровице према Лепосавићу има слабог саобраћаја, али само између постављених барикада.

Ситуација на барикадама је мирна, у близини се повремено могу видети возила КФОР-а и ЕУЛЕКС-а, а људи кажу да су на опрезу после синоћних најава из Приштине да би барикаде требало уклонити. 

Административни прелази Јариње и Брњак и даље су блокирани и преко њих се не може прећи ни колима ни пешке. 

Најновија криза на северу КиМ почела је јуче по подне пошто су до Северне Митровице и других градова на северу стигле вести да је на Јарињу косовска полиција ухапсила бившег полицајца КПС Дејана Пантића, а барикаде су постављене како би се онемогућило да Пантић буде пребачен у притворску јединицу у Приштини.

Председник Србије Александар Вучић синоћ је рекао да је Пантић у једној бази косовских специјалаца близу Лепосавића.

image