Србија и Балкан

Петковић: Док Курти сања српске жртве, Срби сањају мир и безбедност

Наше сународнике на КиМ држе у модерном ропству у 21. веку и читав свет ћути, косметски Срби су данас најугроженији народ у срцу Европе, каже директор Канцеларије за КиМ
Петковић: Док Курти сања српске жртве, Срби сањају мир и безбедност© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић рекао је да су Срби на КиМ данас најугроженији народ у срцу Европе и да само желе мир и поштовање основних права, гарантованих постигнутим споразумима.

Једно од њих је повратак српских безбедносних снага на КиМ у складу са Резолуцијом 1244, што је влада недавно затражила од команде Кфора на иницијативу председника Србије Александра Вучића коју Петковић описује као историјски потез.

"Какав год одговор буде, читавом свету је јасно да су аргументи и међународно право на нашој страни и ту нема дилеме. Зато не чуди да смо и пре одговора команданта Кфора, који је за то једини надлежан, у јавности већ добили одговоре многих западних политичара и амбасадора који себе изгледа сматрају командантима Кфора", наводи он.

Истиче да Срби, пре свега траже Заједницу српских општина, коју Приштина категорички одбија да формира већ 10 година.

"Реците ми, на који начин наше мајке, сестре, професорке, лекари, радници који су даноноћно на барикадама представљају опасност за било кога? Да ли тако што славе Светог Николу, држе онлајн наставу на барикадама?", пита Петковић.

Наглашава да Курти све време покушава да криминализује наш народ да би оправдао своје милитантне снове о окупацији севера и слању до зуба наоружаних специјалних јединица.

"Док Курти сања српске жртве, Срби сањају мир и безбедност за своју децу. Нису српске мајке на Косову и Метохији децу рађале да им Курти црта мету на челу. Такав сценарио неће му поћи за руком и нека се не игра српским главама и животима нашег народа!", напомиње Петковић.

Како додаје, колико је год план стигматизације српског народа снажан, Срби читавом свету показују своје мирољубиво лице.

"То су показали и на величанственом народном скупу код Рудара, када је 10.000 наших сународника и са југа и са севера дошло да каже 'не' Куртијевом терору. У Приштини су добили најснажнији одговор српске слоге и јединства, и то је реалност коју добро треба да сагледају сви", каже у он интервјуу за данашњи "Курир".

Директор Владине Канцеларије за КиМ подсећа на све неправде које су снашле српски народ на свом вековном огњишту.

"Две године Срби трпе најбруталније обесправљивање, украћени су им вакцинација, право гласа, слобода кретања, специјалци РОСУ им упадају у вртиће док деца спавају, газе им вино у Великој Хочи на муци створено, држе наше сународнике у модерном ропству у 21. веку на тлу Европе и читав свет је ћутао", набраја Петковић.

Према његовим речима, наш народ је одлучан да остане на барикадама упркос свим претњама и притисцима.

"Можда неки на Западу желе да 'посао заврше до Божића', па да у удобности свог дома на миру славе, али нека пре тога размисле како је породицама Аџић и Пантић, чије очеве и супруге невине држе у Куртијевом казамату и за које нема ни славља ни празника. Зато Срби имају минимум захтева да се ослободе њихови сународници, да се дуге цеви и оклопна возила косовске полиције повуку са севера, уз гаранције Кфора да се ту неће враћати, и укидање листа за хапшење Срба који су од септембра прошле године били на барикадама. Чим се минимум ових захтева испуни, моћи ће западни амбасадори да славе шта им је драго", закључује Петковић.

image