Србија и Балкан

РТ Балкан на лицу места: Како север Космета реагује на уклањање барикада

Мисли ли неко заиста да ће Курти, да ће Албанци одустати од својих намера, да ће се одједном све променити? Питање за председника Вучића и за нас све овде је шта ће бити кад следећи пут подигнемо барикаде
РТ Балкан на лицу места: Како север Космета реагује на уклањање барикада© FOTO TANJUG/ STR

Победа или још једно повлачење? Како веровати Куртију кад нас је до сада увек преварио? Како веровати међународној заједници, која без пардона гази Бриселски споразум, да ће сада испоштовати своје гаранције? Да ли се у овој ситуацији могло више? Шта сутра, кад скинемо барикаде, хоће ли нас, што синоћ рече полицајац Александар Филиповић, ловити као зечеве? Кад ћемо поново морати на барикаде?

Вест из Рашке да у четвртак почиње уклањање барикада широм севера Косова и Метохије дочекана је ноћас на Рудару у тишини, а затим кроз десетине питања,и уз по који повик одобрења онима са севера који су у Рашки, на састанку са председником Србије, тражили да барикаде остану.

Ноћ између среде и четвртка, у којој је решавана судбина и барикада на северу, али и будућности Срба на Косову и Метохији била је као и претходних 18 ноћи. Логорске ватре, стотине људи на хладноћи, под шаторима, сви у ишчекивању, шта ће јавити из Рашке, хоће ли сутра кренути уклањање барикада или ће оне остати, шта кад се барикаде уклоне?

"Зашто у Рашки није било одговора кад ће се косовски полицајци са дугим цевима повући из Брђана, насеља Три солитера, Бошњачке махале... Како да наставимо нормално да живимо кад су нам под прозором, у Брђанима свако вече специјалци са аутоматима и панцирима", причао је под шатором на Рудару прошле ноћи један од Срба из Брђана док се полако назирало каква ће одлука бити донета у Рашки.

"Док су они у нашим насељима, нема нама сигурног и мирног живота. Ми то знамо. Да ли то ко хоће да види, то је већ друго питање", каже други човек под шатором.

Читаве ноћи текла је расправа на Јарињу је ли време да се барикаде уклоне.

"Људи, наши захтеви били су јасни, ослобађање ухапшених Срба – они су пустили једног Србина док је други одлежао затворску казну, па су га тек онда ослободили. Тражили смо повлачење специјалаца са севера, о томе се мало говори, тражили смо укидање тајних спискова за хапшење Срба, а шта ако они, по старом обичају, после пар месеци почну да нас хапсе, једног по једног? Сад се прича како КБС неће моћи на север без одобрења Кфора, а тај исти КБС по споразумима до сада потписаним не би требало ни да постоји", причало се синоћ под другим шатором на Рудару, само што су стигле вести из Рашке.

"Сад сам слушао Вучића, каже, он је учинио што је могао, вели да се у овој ситуацији више није могло, да неке гаранције имамо, пита нас, имамо ли бољи предлог, и стварно, људи, имамо ли ми бољи предлог", пита под шатором један од Срба.

У Северној Митровици рано јутрос, док је пут од Техничке школе ка Бошњачкој махали и лево према Дудином кршу и даље био блокиран, моло је ко био спреман да коментарише вести из Рашке, још мање да погађа шта доноси будућност. Зором су са Дудиног крша стигле вести да су на тој барикади током ноћи запаљена два камиона којима је био препречен пут.

"У једно сам уверен, нема нама овде мирног живота. Ево, видећете шта ће бити, хапшења ће стати неко време, а онда ће Курти наставити по старом. Поново ћемо ми на барикаде, запамти шта ти кажем", вели један од пролазника.

"Пажљиво сам ноћас слушао ко шта говори у Рашки, нико да каже шта ће бити са базама специјалне полиције на северу, на Јарињу, Брњаку, Шаљској Бистрици, Горњем Јасеновику... Видели сте ових дана како су из Бистрице, Јасеновика, брзо сишли на путеве, пресекли нам правце и према Јарињу и према Брњаку? Шта ако они наставе да јачају те базе, граде нове, да у њих доводе још специјалаца, да стежу обруч око нас, шта онда", пита други пролазник када је упитан шта после уклањања барикада.

Питају јутрос људи на шеталишту – "хоћемо ли када кренемо у централну Србију на Јарињу, Брњаку, испред база специјалне полиције и даље пролазити поред полицајаца са дугим цевима, хоћемо ли на повратку у Србију сваки пут стрепети да ли смо на неком списку, да ли ће нас ухапсити, шта ће бити са локалним изборима планираним за април, шта са општинама на северу чије су скупштине већ преузели албански посланици?"

"Барикаде се склањају, разумемо и да је притисак на Вучића, на Србију ових дана био страховит, ко ће Америци и Немачкој да се одупре, али, ништа се овде неће променити, остаје нам и даље да спавамо са једним отвореним оком, на сталном опрезу, у страху, неизвесности", каже старија госпођа.

И још, питају људи на шеталишту јутрос, шта са неповерењем између Срба и Албанаца које је додатно појачано ових дана, шта са оним плакатима у Бошњачкој махали којима се позива на бојкот српске робе?

"Само, нисмо чули, шта кажу комшије, да ли то значи и бојкот српских муштерија? Значи ли то да ми више нисмо добродошли у Бошњачкој махали као купци, или тамо само српска роба није добродошла", каже један од Срба на шеталишту јутрос.

Много је у Косовској Митровици питања која постављају Срби.

Још једно важно: "Мисли ли неко заиста да ће Курти, да ће Албанци одустати од својих намера, да ће се одједном све променити? Нема од тога ништа. Питање за председника Вучића и за нас све овде је шта ће бити кад следећи пут подигнемо барикаде, а знамо да ће то бити, јер Приштина много веће гаранције на споразумима није поштовала, хоћемо ли бити од речи, и одржати обећање да ћемо блокирати север Косова, и како су синоћ рекли, да никад више нећемо пустити косовске институције да дођу на север?".

image