Србија и Балкан

Гашић: МУП је спреман да заштити све грађане Србије, укључујући и оне на КиМ

Активно пратимо дешавања и спремни смо да адекватно реагујемо, поручио је Министар унутрашњих послова Братислав Гашић
Гашић: МУП је спреман да заштити све грађане Србије, укључујући и оне на КиМ© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/

Приоритет сваког припадника МУП је да заштити све грађане Србије и њихову имовину, што подразумева да брину за безбедност наших сународника на КиМ, изјавио је Министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

"Активно пратимо дешавања, спремни смо да адекватно реагујемо. Полицијски службеници су одлично обучени, опремамо их најсавременијом опремом и оно што морам да истакнем је висок ниво посвећености, морала и слоге, да сутра, уколико затреба, делују као једно, непоколебљиви у одбрани државе и свог народа. Министарство унутрашњих послова је у потпуности спремно да заштити све грађане Србије и неће дозволити да било ко угрози њихову безбедност", каже Гашић у интервјуу за "Вечерње новости". 

На питање како гледа на европски, односно француско-немачки план за "Косово" који практично сугерише да се не противимо чланству тзв. Косова у УН, Гашић каже да је тај предлог за Србију неприхватљив.

"Државна политика мира и стабилности коју води председник Вучић посвећена је политичком дијалогу и проналажењу компромисног решења за одржив, безбедан и просперитетан суживот Срба и Албанаца. У том смислу је, што се тиче француско-немачког плана за КиМ, став државе јасан и једногласно потврђен закључком са седнице Савета за националну безбедност да је тај предлог неприхватљив", додаје.

С обзиром на чињеницу да је Приштина предузела офанзиву на међународне организације, Гашић каже да ће се Србија борити свим аргументима да докаже да је то супротно Резолуцији 1244.

"Ако Приштина буде наставила са политиком подношења захтева за чланство у Интерполу, борићемо се аргументима да докажемо да та иницијатива није легитимна и да је супротна међународном праву и Резолуцији 1244. Косово и Метохија, као саставни део Србије, већ сарађује са Интерполом, и не може самостално аплицирати за чланство у овој највећој међународној полицијској организацији. Веома је опасно, по глобалну безбедност, базе података Интерпола о осумњиченима за тероризам, поготову са Косова и Метохије, учинити доступним управо терористима", каже Гашић.

image