Србија и Балкан

САД: Београд и Приштина да спроведу споразуме без одлагања

Сједињене Америчке Државе очекују да се сви постигнути споразуми спроведу без одлагања, међу којима је и споразум о Заједници српских општина
САД: Београд и Приштина да спроведу споразуме без одлагањаGetty © Mark Wilson / Staff

Сједињене Америчке Државе поздравиле су уклањање барикада на северу Косова.

Портпарол Стејт департмента рекао је за "Газету експрес" да САД очекују да се Београд и Приштина врате напорима за стварање амбијента погодног за "помирење, регионалну стабилност и сарадњу ради добробити свих грађана".

Како је рекао, САД очекују и да се сви постигнути споразуми, међу којима је и споразум о ЗСО, спроведу без одлагања, нагласивши да све обавезе проистекле из дијалога морају да се у потпуности спроведу без одлагања.

Након низа инцидената које су претрпели Срби са Косова и Метохије, хапшења, одузимања имовине, ситуација које су могле да доведу Србију до оружаног конфликта, постављене су барикаде од Рудара и Србовца, Ибарске Слатине и Лешка до Варага, Зупча, Газивода.

Српски народ је три недеље покушавао постављањем барикада да изрази своје незадовољство због терора који трпи две деценије од стране привремених приштинских власти.

Након што је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао да је Србија добила "чврсте гаранције САД и ЕУ да неће бити нових хапшења", председник Вучић позвао је Србе са севера Космета да повуку барикаде.

После састанка са Кризним штабом са барикада 28. децембра, председник Србије Александар Вучић саопштио је да су Срби на његов предлог прихватили да уклоне барикаде, али да немају поверења у Аљбина Куртија, а у случају наставка хапшења и прогона, поставиће барикаде које неће бити уклоњене.

image