Србија и Балкан

Ђурић: Иза Куртијеве политике крије се неправда и бруталност

Амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама рекао је да многи политичари у САД знају колико злонамерна акција Аљбина Куртија штети приликама у региону
Ђурић: Иза Куртијеве политике крије се неправда и бруталностwww.globallookpress.com © Xinhua

Амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић оценио је да поступци Аљбина Куртија и његове тзв. владе одишу неправдом, бруталношћу и лакомисленошћу и да се иза тих поступака крије несигурност, опуртизам и кукавичлук.

"Он није ни вођа ни херој, већ политичар недорастао историјском тренутку. Са Куртијем и Срби и Албанци имају извесну перманентну кризу. Многи на позицијама у САД знају колико његова злонамерна акција штети приликама у региону", рекао је Ђурић за "Новости".

На констатацију да је Приштина након последње кризе на северу Косова и Метохије изгубила бланко чек од Сједињених Америчких Држава и међународне заједнице, Ђурић истиче да су САД заједно са ЕУ дале изјаву да неће бити процесуирања за учешће на барикадама, као и да је неколико америчких званичника говорило о томе да разумеју незадовољство Срба.

"Не можемо променити догађаје и односе из прошлости, али морамо променити будућност. Зато, немојмо се заносити чињеницом да ће Курти стати. У нашем тиму у Вашингтону, у блиској сарадњи са Београдом, свакодневно се боримо да се наш 'случај' чује на разним нивоима, и да се Србија доживи онаквом каква заиста јесте, земља која тражи фер договор за себе а то жели пријатељство и сарадњу са САД".

Сваки дан мира је драгоцен

Српски амбасадор у Америци се осврнуо и на то да САД ипак нису главни генератор притисака на Србију.

"На позив председника Вучића прикључио сам се напорима да се разбије најновији циклус ескалације. Успели смо, макар и на веома ограничено време. Сваки дан мира нам је драгоцен. Ескобар и Хил су, заједно са Лајчаком, претходних недеља били конструктивни партнери Србије. Неке друге државе нису. Немамо никакве везе са позивањем тих других земаља овде".

Ђурић је истакао да је, када је реч о последњој кризи на Косову и Метохији, одлучност одиграла кључну улогу.

"У Рашкој сам видео српског председника који је у критичном тренутку спреман да учини све за свој народ. Видео сам представнике нашег народа, наше официре, полицајце и војнике достојне својих предака. Видео сам и мудрост и стрпљење, и флексибилност нашег пута ка остварењу зацртаних циљева".

Ђурић је напоменуо да су међународне гаранције које је Србија добила када је реч о безбедности Срба на северу, заправо корак у правом смеру у смислу побољшања правног и политичког положаја српског народа на северу.

Он је нагласио да Српски народ на Косову и Метохији има два кључна политичка захтева – повратак на стање пре фебруара 2022. године (уклањање нелегалних база) и почетак формирања ЗСО. 

image