Србија и Балкан

Петковић: Међународно право постоји због "малих насилника попут Куртија"

Косово и Метохија нема никакве везе са Куртијевим поимањем реалности нити жељама сепаратиста у Приштини, поручио директор Канцеларије за КиМ
Петковић: Међународно право постоји због "малих насилника попут Куртија"© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да једина ствар која у статусном смислу детерминише КиМ јесте међународно право.

"И то што Аљбин Курти упорно покушава да агресију НАТО на СРЈ или једнострано проглашење независности Косова и Метохије представи као неопозиву и обавезујућу чињеницу, потврђује да су и он и његови политички истомишљеници измештени из стварности и да верују да је право силе јаче од силе права", поручио је Петковић.

Он је додао да Косово и Метохија, у међународно-правном смислу, нема никакве везе са Куртијевим поимањем реалности нити жељама сепаратиста у Приштини, јер ни Уједињене нације, ни већина земаља света не препознају ту територију као државу, већ као аутономну покрајину Србије.

"Курти може сваки дан да продаје маглу у медијима земаља које су, оглушујући се о међународно право, признале сецесију дела територије Србије, али осим што то годи Куртијевој сујети, ни на који начин не утиче на чињеницу да су Косово и Метохија део Србије под привременом међународном управом", навео је Петковић.

Истакао је да, и Србија и њен председник Александар Вучић, за разлику од премијера привремених институција, свој однос према овом кључном државном и националном питању не базирају на фантазијама, већ на чврстим и непобитним међународно-правним чињеницама.

"Међународно право и постоји да мали насилници попут Аљбина Куртија не би могли да пале пожаре како им се прохте и да силом намећу своју вољу, али Курти, будући да је изгубио контакт са реалношћу и умислио да је у најмању руку неко ко је много битан, то упорно одбија да схвати", закључио је Петковић.

image