Србија и Балкан

Амбасадор Италије: Нема нормализације односа Београда и Приштине без формирања ЗСО

Лука Гори истиче да је важно да "сви заједно радимо" на томе да се стабилизују односи Србије и тзв. Косова, као и да српске власти "одлично знају како да заштите националне интересе"
Амбасадор Италије: Нема нормализације односа Београда и Приштине без формирања ЗСО© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Амбасадор Италије у Београду Лука Гори изјавио је да је кључни елемент нормализације односа Србије и тзв. Косова имплементација споразума о Заједници српских општина (ЗСО) и да је важно да та идеја буде спроведена у најкраћем могућем року.

"Веома ценимо приступ председника Александра Вучића. Наредних дана одвијаће се дебата у Србији у вези с будућношћу Косова. Важно је да сви заједно радимо, конструктивно, како би се стабилизовали односи Србије и 'Косова'", изјавио је Гори у интервјуу Танјугу.

На питање да ли би препоручио Србији да прихвати европски предлог о решавању косовско-метохијског питања, тј. немачко-француски план, Гори је одговорио да он не може да даје сугестије српским властима, јер "они одлично знају како да заштите националне интересе Србије".

На тему проширења Европске уније, Гори је рекао да је то кључна тема за Италију и подсетио да је ЕУ недавно започела преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, а да је БиХ добила статус кандидата.

"Процес проширења напредује на Балкану, али нажалост тај напредак је спор. И потпуно разумем фрустрацију и јавно мњење у вези с проширењем и разумем да морамо брже да се ширимо. То је с једне стране одговорност ЕУ, а с друге стране,  земаља у региону које морају да спроведу реформе", појаснио је амбасадор и истакао да у том смислу Србија посебно напредује када се ради о правосудној реформи.

Такође, Гори је истакао да ће његова земља дати све од себе да тај процес убрза будући да је круцијалан за стабилност региона и будућност целе Европе.

Амбасадор је нагласио да су односи Србије и Италије одлични у свим сферама, пре свега у политичкој, и подсетио на недавни сусрет италијанске премијерке Ђорђе Мелони с председником Србије Александром Вучићем.

image