Србија и Балкан

Украјински МИП: Милановићева изјава о Криму неприхватљива

Британски "Гардијан" пише да јавни ставови хрватског председника Милановића указују на то да је ускладио своју политику с Виктором Орбаном и Милорадом Додиком
Украјински МИП: Милановићева изјава о Криму неприхватљива© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARKO MRKONJIĆ/bs

За Министарство спољних послова Украјине неприхватљива је изјава хрватског председника Зорана Милановића да "Крим никада више неће бити Украјина".

Милановића оптужују да је овом изјавом заправо довео у сумњу територијални интегритет Украјине, али и пореде Хрватску и Украјину, односно Србију и Русију.

"Питам се да ли је Зоран Милановић могао да постане председник своје земље са таквом реториком деведесетих година док се Хрватска борила за очување своје државности?", упитао се портпарол украјинског МИП-а Олег Николенко, те подсетио да је "због спољне агресије Хрватска могла да изгуби трећину своје земље".

"Сматрамо неприхватљивим изјаве хрватског председника који заправо доводи у сумњу територијални интегритет Украјине", написао је на својој Фејсбук страници Николенко.

Ипак, додао је, захваљује "хрватској влади и хрватском народу за непоколебљиву подршку Украјинцима у борби против руске агресије".

"Гардијан": Милановић ускладио политику са Орбаном и Додиком 

И британски лист "Гардијан" реаговао је на Милановићеву изјаву о Криму, као и на његове критике упућене западним земљама због снабдевања Украјине тешким тенковима и другим оружјем.

"Милановић је заузео став против ЕУ откако је првобитно изабран 2019. као левичарски либерални кандидат, а своју је политику ускладио с политиком мађарског премијера Виктора Орбана и сецесионистичког челника босанских Срба Милорада Додика", пише "Гардијан".

image
VV inauguration
banner