Србија и Балкан

Вучић: Најтежа ситуација од 90-их, нема рокова у француско-немачком плану (ВИДЕО)

Почиње изградња гасног интерконектора између Србије и Бугарске, а церемонији присуствовао председник Србије кога је на градилишту дочекао председник Бугарске Румен Радев
Вучић: Најтежа ситуација од 90-их, нема рокова у француско-немачком плану  (ВИДЕО)© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVI/ nr

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, пред седницу Скупштине о Косову, да не верује да ће политички актери сложити по питању ове теме.

"Да будем искрен – не верујем. Ми живимо у демократском облику политичког режима и природно је да људи не буду сагласни. Међутим, није природно да се не разумемо кад су кључни национални задаци пред нама и кад се налазимо у времену које је најтеже још од времена Другог светског рата", рекао је он.

Вучић је рекао да би било добро постићи јединство, али да то не верује.

"Многи мисле да им је, кад је Србији тешко, то прилика да се дочепају власти и политичких поена. Не идем и нећу као председник да се икоме правдам. Други председници кад би дошли, они би само издекламовали своје и напустили парламент. Ја сам једини који учествује у расправи, спреман сам да буде тамо два, три дана, колико год расправа траје. По 10, 12, 15 сати у парламенту и да не излазим. Надам се да ћу моћи да издржим… Мало сам уморнији и старији него претходних пута", додао је он.

Вучић је указао да је тренутно време за Србију најтеже још од деведесетих, а за Европу вероватно од Другог светског рата, те да је слога никад потребнија.

"Налазимо се у времену где не можете да говорите само о папирима, већ и околностима и приликама под којима нешто радите, под којима морате да се борите и чувате мир истовремено да чувате своје националне виталне интересе и државне", казао је председник Србије.

Вучић је рекао да је поводом оснивања ЗСО притисак подједнак на Београд и Приштину.

Он је додао да ништа у вези са дијалогу са Приштином "неће бити лако" и истакао да никакав документ и даље није потписао.

Вучић је додао да у тзв. француско-немачком плану нису наведени никакви рокови и да, ако било шта треба окривити за његов настанак, онда је то "рат у Украјини".

Вучић каже да "не иде никоме да се правда".

"Борићу се за своју земљу док то будем могао и да док буде било потребе да будем председник. Разуме се, у складу са својим уставним мандатом, не прекорачујући га ни у једном тренутку".

Вучић се осврнуо и на предлог Резолуције коју је данас у парламенту поднела Народна странка Вука Јеремића.

"То кажу стручњаци који су нам извукли преговоре из УН и пребацили у ЕУ. Баш они су то урадили, а то је била једнако велика грешка и грозна грешка као пресуда Међународног суда правде. Али о том лицемерју има времена да се сутра говори", каже Вучић.

Вучић: Важно нам је да увозимо гас из Бугарске

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је у Костинброду у близини Софије, отпочињању радова на изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске, на бугарској територији.

Вучића је на градилишту дочекао председник Бугарске Румен Радев, где су одржали билатерални састанак са делегацијама.

Присутан је и шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре.

"Све ово се ради да бисмо у будућности могли да користимо и азербејџански гас" рекао је Вучић у разговору са Радевом, на шта је бугарски председник казао да Србија и Бугарска могу заједно изаћи на тендере како би обе земље добиле најбољу цену.

Вучић је указао да претходно треба разговарати са Азербејџаном, који, како наводи, тражи дугорочне Уговоре, али и са Русијом, "те да сагледамо геополитичку ситуацију", додао је он.

"Ти људи хоће да зараде и да се обезбеде за неких 10 до 15 година. Нико од њих неће уговоре на годину, две или три, сви хоће на 10,15 или 20 година. Тако да и ми морамо да размишљамо", указао је Вучић поводом могућих уговора са Азербејџаном.

Вучић је приметио да ће тај гас моћи да иде у оба правца, као и да је Србији важније да увози гас од Бугарске, него да га извози Бугарској.

"За нас је много важно да увозимо гас од вас", оценио је Вучић.

Председник Србије је нагласио да је тај гасовод важан између осталог зато што ће, како је навео, омогућити земљи да има "више енергетских избора".

Он је такође оценио да ће гасовод претворити Србију у важну транзитну руту за снабдевање гасом.

Кадри Симсон поздравила "диверзификацију" извора гаса

Комесарка за енергију ЕУ Кадри Симсон изјавила је да ово "важан моменат у актуелној ситуацији пошто ће обе земље, али и цео регион, моћи да диверзификују изворе снабдевања гаса и омогуће стабилно снабдевање потрошачима, као и да смање зависност од руског гаса."

Председник Српске лиге и посланик у Скупштини Војводине на листи Српске напредне странке, Александар Ђурђев упозорио је, међутим, да "Србија нема само моралну и историјску, већ и економску и енергетску логику неувођења санкција Русији".

"Ако се једна Немачка, као економска локомотива ЕУ, суочила са растом цена грејања од 50 до 100 одсто због санкција које су Немци увели Русији у контексту украјинске кризе, можемо само да замислимо какав би се нама сценарио десио у случају да се Србија придружи санкцијама Русији, јер наша земља готово стопроцентно увози гас баш из ње", изјавио је он, истичући да скупље грејање са собом вуче и поскупљења других енергената, али и животних намирница.

"На искуству 'ин виво' других европских земаља можемо видети колико се висока цена плаћа када сте на листи руских непријатељских држава", навео је он, додајући да би нам "сврставање у европејску антируску колону донело пар дана тапшања по рамену, а потом нове захтеве и уцене из Брисела, Берлина и Вашингтонa, као и енергетску кризу која би се врло брзо прелила у свеопшту кризу".

Скупу поводом почетка радова на изградњи гасовода присуствовали су и министри енергетике обе земље, Росен Христов и Дубравка Ђедовић, као и извршни директор "Булгартрансгаза" Владимир Малинов и "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Вучић и Радев ће затим обићи радове и присуствовати спајању цеви гасовода.

Међусистемска гасна веза "Бугарска-Србија" (ИБС) у Србији биће дужине 109 километара, а укупна дужина двосмерног гасовода кроз обе државе је 170 километара, од Новог Искара у близини Софије до Ниша.

Гасовод је капацитета 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње и представља пројекат од заједничког интереса за ЕУ.

Укупна вредност гасног интерконектора Ниш - Димитровград - Бугарска, према процени Европске инвестиционе банке, износи 85,5 милиона евра, од којих ЕИБ у виду кредита обезбеђује 25 милиона евра, 49,6 милиона је бесповратно суфинансирање ЕУ из ИПА фондова, док ће се остатак трошкова покривати из буџета Србије и сопствених средстава "ЈП Србијагас".

Гасна интерконекција између Србије и Бугарске биће, како је најављено, спремна за оперативни рад половином текуће године.

Радови укључују изградњу двосмерног магистралног гасног интерконектора МГ10 Ниш - Димитровград на територији Србије, између система природног гаса Србије и Бугарске, као и градњу четири мерно-регулационе станице и пратећих објеката.

Бугарска ће путем гасног интерконектора са Грчком добијати природни гас из Азербејџана и ЛНГ преко луке на северу Грчке.

ЛНГ терминал у Александрополису на северу Грчке би, како је тада најављено, требало да буде готов до краја ове године.

Гасни интерконектор ће бити у пуној синергији са ЛНГ терминалом у Александрополису и биће веза за Јужни гасни коридор и обезбедиће алтернативно гасно снабдевање из Каспијског региона.

Вучић је на свом Инстаграм профилу изјавио је да је данас важан дан за Србију, Бугарску и цео регион указујући да се наставља повезивање две државе, два народа и економије две земље.

image