Свет

Бивши званичник Пентагона: НАТО распоређује борбене трупе у Украјини

Уколико Руси униште кијевску војску, избећи ће се већи рат у Европи. У противном, уласком америчких снага у борбу, Европа ће бити увучена у трећи светски рат, закључује Брајен
Бивши званичник Пентагона: НАТО распоређује борбене трупе у УкрајиниGetty © Photo by Wojciech Grzedzinski/Anadolu via Getty Images

НАТО почиње да распоређује борбене трупе у Украјину – у већем броју пристижу војници из Пољске, Француске, Уједињеног Краљевства, Финске и других чланица Алијансе, а новопридошле трупе су махом концентрисане у западном делу земље, иако се у појединим случајевима налазе близу фронта на истоку, пише бивши заменик помоћника министра одбране САД Стивен Брајен на свом блогу "Вепонс енд стратеџи".

По његовим речима, иако Североатлантска алијанса тврди да се не ради о војницима већ о људима који су послати у Украјину како би управљали софистицираном западном опремом, исправно је рећи да они активно учествују у борбама.

Мање-више, додаје, ово је исти образац који су САД користиле када су послале "саветнике" у Вијетнам а заправо се радило о америчким специјалним снагама које су учествовале у борби.

Брајен сматра да администрација шефа Беле куће Џозефа Бајдена, премда се јавно противи слању војника НАТО-а у Украјину, заправо чека реизбор председника Америке пре него што изда наређење својим војницима да се боре зарад кијевских циљева. На то сугерише и недавно усвајање закона којим је Украјини додељена још 61 милијарда долара, чиме Конгрес сигнализира да ће подржати све што Бајден жели да уради у "борби против Руса".

А све због тога што САД страхују од победе Русије у Украјини. Тријумф Руске Федерације био би велики ударац америчкој безбедносној стратегији, док би за НАТО био чак фаталан.

Некадашњи званичник Пентагона пише да је руска војска за 15 одсто већа него што је била пре почетка Специјалне војне операције. Такође, много је искуснија, а уз то је пронашла начин да се носи с америчким високотехнолошким системима.

С друге стране, НАТО је далеко иза Русије у наоружању, људству, али и по индустријској моћи. Штавише, залихе оружја западног војног пакта су врло мале – чланице су прекомерним испорукама оружја Украјини нарушиле своје одбрамбене капацитете.

Дакле, додаје Брајен, у САД су свесни да тога да Украјина губи рат против Русије и да ће се потенцијално суочити с колапсом своје војске.

Већ постоје извештаји да су неке бригаде украјинских оружаних снага одбијале наређења својих команданата. То укључује 25. десантну јуришну бригаду; 115. бригаду; 67. механизовану бригаду (напустила је положаје у Часовом Јару), као и 47. механизовану (захтевала је ротацију после више од годину дана на линијама фронта). То су врхунске бригаде копнене војске, а не јединице територијалне одбране. 

Руси су наравно свесни ситуације и наносе велике губитке Украјинцима, за које кажу да их је досад на ратишту страдало чак пола милиона.

Чини се да је план НАТО-а да покуша да заустави катастрофу Кијева тако што ће попунити празнине у украјинским снагама увозом "саветника", чекајући да САД реше да пошаљу своју војску на фронт након председничких избора у новембру.

Међутим, Руси то знају и настоје да униште украјинске снаге пре него што Бајден буде реизабран, односно уколико се то заиста. Ако Руси буду успешни, избећи ће се већи рат у Европи. Ако не, увођењем америчких снага, Европа ће бити увучена у трећи светски рат, закључује Стивен Брајен.

image