Србија и Балкан

Хил обећава ЗСО, али не објашњава шта их је до сада кочило

Амерички амбасадор навео је да се амерички и европски преговарачи труде да спроведу споразум о Заједници српских општина и створе простор да "Косово" добије чланство у међународним организацијама.
Хил обећава ЗСО, али не објашњава шта их је до сада кочило© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил рекао је да се европски и амерички преговарачи труде да спроведу споразум о Заједници српских општина и створе простор да "Косово" добије чланство у међународним организацијама.

"С обзиром на тренутну политичку ситуацију, Србима и Албанцима на Косову потребне су структуре које унапређују међусобно разумевање и осећај припадности. Бриселски споразум задовољава те потребе за етничко српско становништво, а није случајно што првих шест тачака Бриселског споразума из 2013. године тицао стварања Заједнице српских општина. Ни за 10 година тај пројекат није завршен", подсетио је Хил.

Поставља се, међутим, питање зашто ЕУ и Америка нису раније утицале на приштинску власт да испуни своје обавезе и како сада то мисле да учине.

Јер, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је пре неколико дана "мистериозно" и без даљих коментара, после дугогодишњег изричитог одбијања, изненада пристао да формира ЗСО.

Ипак, Курти је више пута истакао да ЗСО неће имати извршну власт, нити ће испоштовати споразуме из 2015.године, а сада се у јавности прича само о четири тајанствена услова која је он поставио међународној заједници, а које је ЕУ, наводно прихватила.

Хил је, иначе, на Генералној скупштини Америчке привредне коморе, оценио и да је један од највећих изазова пред Србијом проналажење решења и будућности са "Косовом".

"Они који мисле да је Косово лако решити, једноставно не разумеју проблем. То је један од оних проблема за који, ако постоји решење, тим решењем свако нешто добија, а нешто губи", рекао је амерички амбасадор, а пренео Танјуг.

Он је додао и да је решавање питања "Косова" важно и како би се Србија посветила "централном задатку", односно припреми за чланство у ЕУ.

Амбасадор САД је нагласио да Србија треба да одлучи да уради оно што је у њеном "најбољем интересу" и да уведе санкције Русији, као и остатак ЕУ.

"Нико не воли када мора да уводи санкције другима, али злу које се чини мора се одупрети, а део сваког отпора је и потреба за солидарношћу, а Европска унија управо то ради", рекао је Хил и навео да Београд треба да има јасан став, као што је то исказао у Уједињеним нацијама када је у питању "руска агресија".

Амбасадор је рекао да се Србија већ дуже време противи санкцијама и да су сви разумели њену поруку.

"Али, иако за све постоји тренутак и време, то време сада истиче. Србија треба да уради оно што је у интересу Србије и не сумњам у искреност њеног руководства, када то руководство јасно изражава своју жељу да постане део ЕУ и пређе завршни део свог пута ка Западу", рекао је амерички амбасадор.

Коњуфца: Формирање ЗСО је немогуће

Без обзира на став америчког амбасадора, из Приштине ипак стижу негодовања због ЗСО.

Председник скупштине привремених приштинских институција Глаук Коњуфца говорећи о стварању ЗСО истакао је да је то "немогуће" и да ће у том случају заједно са грађанима изаћи на улице.

Он је навео да "Србија на Косову и Метохији тражи територијалну аутономију кроз Заједницу општина са српском већином", али да Приштина то никада неће дозволити јер је то  "нешто немогуће".

А, "немогуће" је због тога што, како каже, председник Србије Александар Вучић не прихвата ЗСО без неизвршних овлашћења, а Приштина "не прихвата то удружење са извршним овлашћењима".

Коњуфца тврди и да Приштина има међународне гаранције да се не може успоставити једнонационална заједница са извршним овлашћењима, а упозорава и да је спреман напусти функцију да би, како је рекао, зауставио формирање ЗСО, објавио је "Репортери".

image
VV inauguration
banner